Τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν σταθερή απόδοση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

 

Ο κύριος δείκτης κατέγραψε, σε γενικές γραμμές, τιμή αντίστοιχη με τους προηγούμενους μήνες, ενώ η συνολική αύξηση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή άνοδο της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.

 

Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν στην αύξηση της απασχόλησης και των αγορών προμηθειών, ενώ η ταχύτερη αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με την αντίστοιχη των νέων εργασιών είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών.

 

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών χρέωσης επιταχύνθηκε με μέτριο ρυθμό.

 

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53.9 μονάδες του Αυγούστου.

 

Τα τελευταία δεδομένα υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών. Παρότι ο ρυθμός αύξησης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο που σημειώθηκε για το 2017.

 

Η αύξηση των επιπέδων παραγωγής παρέμεινε έντονη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα ανέφεραν ότι ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης ζήτησης των πελατών. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό πέντε μηνών, παρότι ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχος με τους ρυθμούς αύξησης που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.

 

Η αύξηση των νέων εργασιών παρέμεινε επίσης σταθερή, και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν επέκταση της τρέχουσας περιόδου ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η άνοδος συνδέθηκε συχνά με την ενισχυμένη ζήτηση των πελατών από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

 

Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών ήταν έντονος και αισθητά υψηλότερος από την τρέχουσα τάση της έρευνας. Ως προς τις τιμές, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε περαιτέρω από την υψηλή τιμή του Ιουνίου και κατέγραψε χαμηλό πέντε μηνών.

 

Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν έντονος, ενώ μέλη του πάνελ συνέδεσαν την αύξηση με το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις των τιμών στα μέταλλα και τα προϊόντα ξυλείας.

 

Οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν για ένατο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε μέτριο βαθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η υψηλότερη επιβάρυνση κόστους μετακυλήθηκε εν μέρει στους πελάτες.

 

Η συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση των αγορών προμηθειών και τον έντονο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας από την πλευρά των κατασκευαστών. Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε περαιτέρω επιδείνωση του χρόνου παράδοσης προμηθειών.

 

Ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής σε σύγκριση με εκείνη των νέων παραγγελιών, τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Σεπτέμβριο. Επιπροσθέτως, ο ρυθμός μείωσης ήταν, μέχρι στιγμής, ο ταχύτερος μέσα στο 2018.

 

Τέλος, οι προοπτικές σχετικά με την παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες ήταν έντονα θετικές τον Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα επωφελήθηκαν από την έντονη ζήτηση των πελατών, ενώ τα επίπεδα αισιοδοξίας συγκαταλέγονταν στα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας το Ιούλιο του 2012.

 

H Siân Jones στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI®, είπε:

 

“Τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω έντονη απόδοση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς η συνολική ανάπτυξη αποδείχθηκε πιο σταθερή. Η αύξηση των νέων παραγγελιών ήταν αποτέλεσμα της εντονότερης ζήτησης από το εξωτερικό και το εσωτερικό, η οποία με τη σειρά της ενίσχυσε και στις δύο περιπτώσεις την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

 

Οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους μετριάστηκαν εν μέρει, καθώς η αύξηση του κόστους εισροών εξασθένησε και ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών επιταχύνθηκε. Μέλη του πάνελ εξέφρασαν συχνά τις ανησυχίες τους σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στα μέταλλα και τα προϊόντα ξυλείας.

 

Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν εξασθενήσει από τις αρχές του 2018, οι αυξήσεις στην παραγωγή, στην απασχόληση και στις αγορές προμηθειών έχουν σταθεροποιηθεί και παραμένουν αισθητά πάνω από τις τάσεις που έχουν καταγραφεί στην έρευνα”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Παυλόπουλου-αρχηγού ΕΛ.ΑΣ.
Επόμενο άρθροΠάνω από 1 δισ. ο τζίρος της Ελινόιλ στο εξάμηνο