Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έχουν κρύψει πως προσπαθούν να κερδίσουν την πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να το καταφέρουν, δεν κοιτούν μόνο την επικοινωνία, αλλά και το πρόγραμμα.

Με αφορμή την υπόθεση του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού, που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να βγει μπροστά, στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του «νόμου Κατσέλη», υπενθυμίζοντας όχι μόνο τις κινήσεις προστασίας της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά τις αντιδράσεις που είχε τότε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας – Τι προβλέπει

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε σε σκληρό τόνο στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών που θέσπισε «έχει αποτύχει».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως «το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2010, ακόμη και απέναντι στις σκληρές τότε αντιρρήσεις της Τρόικα», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε «ναι» στον νόμο, αλλά αντιθέτως τον αντικατέστησε το 2019 «με έναν αποτυχημένο μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που απέδωσε μόνο 2.500 διακανονισμούς σε 2,5 χρόνια».

Η κριτική είναι, γι’ άλλη μια φορά, διπλή και αφορά την νοοτροπία των δύο κομμάτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πράσινο στρατόπεδο μιλούν για κόμματα που «άφησαν τους δανειολήπτες στα funds», καλλιεργώντας φαινόμενα τύπου Ανδρέα Πάτση -τακτική που εξυπηρετεί την διαφορά οπτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος κατέθεσε πρόταση τριών σημείων για την πρώτη κατοικία, η οποία περιλαμβάνει την αναστολή των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη «με ρεαλιστικά κριτήρια», την δυνατότητα του οφειλέτη να εξαγοράσει το δάνειό του προτού πωληθεί, αλλά και μια ειδική ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να διατηρούν για λόγους διαβίωσης την γη που τους έχει κατασχεθεί.

«Άλλο να έχεις αποπληρώσει το 50% του δανείου σου κι άλλο να είσαι μπαταχτσής, να μην έχεις δώσει τίποτα και να θες να κάνεις προσφορά για το ακίνητό σου. Δηλαδή, αξιοκρατία για αυτούς που προσπάθησαν. Το ονομάζω δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Ας το ψηφίσουν», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης (BlueSky).

Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, όχι το ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές συνεργασίες, σχολιάζοντας πως «ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν».

Σε ευρύτερο πλαίσιο, η κριτική με αντιπροτάσεις γίνεται στο πλαίσιο της «θεσμικής αντιπολίτευσης» που θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το ίδιο έχει συμβεί και με την περίπτωση της «Κιβωτού», με την Χαριλάου Τρικούπη να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες με μια γκάμα κινήσεων, που περιλαμβάνουν από την άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών και την παρέμβαση του ΕΣΡ για την κάλυψη των συγκεκριμένων θεμάτων έως την επαναδιατύπωση και υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών για την παιδική προστασία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Υποχρεωτική εκκένωση του αλιευτικού που μετέφερε 500 μετανάστες
Επόμενο άρθροΧαμηλότερο IQ, αυτισμός και επιληψία σε πρόωρα βρέφη λόγω φαρμάκων