Στη φυλακή πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

Στη φυλακή πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

 

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός στην Ισπανία, Ροντρίγκο Ράτο, οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή. Πριν περάσει την πύλη, ο 69χρονος είπε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες: «Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν».

 

«Παρουσιάστηκε στο Σότο ντελ Ρεάλ», κοντά στη Μαδρίτη, λίγο μετά τις 13.00 (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας), επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών.

 

Πρώην κορυφαίο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, ο Ράτο ήταν υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ από το 1996 έως το 2004, πριν γίνει διευθυντής του ΔΝΤ έως το 2007.

 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι με την ιδιότητα του πρώην τραπεζίτη που μπαίνει φυλακή για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών για την υπεξαίρεση κεφαλαίων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της τράπεζας Bankia.

 

Ο Ράτο καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, διότι διατήρησε στην τράπεζα, της οποίας προήδρευε, ένα «μαύρο σύστημα τραπεζικών καρτών», με τις οποίες διάφορα στελέχη ρύθμιζαν προσωπικά έξοδα χωρίς να αιτιολογούν ή να δηλώνουν τίποτα στην εφορία, ενώ η Ισπανία υπάχθηκε σε μια οδυνηρή θεραπεία λιτότητας.

 

Το όνομα του Ράτο -που ήταν τραπεζίτης μόνο από το 2010 έως το 2012- συνδέεται κυρίως με το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ισπανίας: μια σειρά επενδυτών παροτρύνθηκαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε… τοξικά τραπεζικά προϊόντα και πολλοί μικρομέτοχοι ζημιώθηκαν ύστερα από την καταστροφική είσοδο στο χρηματιστήριο της Bankia το 2011.

 

Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα, στις 26 Νοεμβρίου, ο Ράτο θα δικαστεί για απάτη μαζί με δεκάδες άλλους κατηγορούμενους, καθώς η Δικαιοσύνη της ιβηρικής χώρας έκρινε ότι αυτή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν δόλια.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Share this post