Σχέδιο αρωγής προς τους χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική που διασχίζουν αυτή τη στιγμή τη χώρα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η μεξικανική κυβέρνηση, με τον όρο πως θα καταθέσουν αίτημα ασύλου στις πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό.

 

«Η κυβέρνηση του Μεξικού θέτει σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο ‘Είσαι στο σπίτι σου’. Μένοντας στο Μεξικό, θα μπορείς να λάβεις ιατρική φροντίδα, ακόμη και να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο», διαβεβαίωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter. Όπως διευκρίνισε, για να επωφεληθούν από το σχέδιο αυτό, οι μετανάστες θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα ασύλου στις πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα, στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

 

«Το σχέδιο αυτό προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς που σέβονται τους μεξικανικούς νόμους και είναι ένα πρώτο βήμα προς μια μόνιμη λύση γι’ αυτούς που διαθέτουν καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό», επισήμανε.

 

Σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, 1.743 αιτήσεις ασύλου έχουν κατατεθεί αφότου το καραβάνι των 7.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Ονδούρα, εισήλθε στο μεξικανικό έδαφος. Το «καραβάνι» έφθασε χθες Παρασκευή στην Αριάγκα, στο νότιο τμήμα της πολιτείας Τσιάπας, απ’ όπου διέρχεται η αμαξοστοιχία εμπορευμάτων που επονομάζεται «Bestia» και την οποία χρησιμοποιούν πολλοί μετανάστες για να φθάσουν στα βόρεια σύνορα.

 

Εδώ και μια εβδομάδα οι μετανάστες διασχίζουν το νότιο τμήμα του μεξικανικού εδάφους κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να στείλει στα σύνορα 800 στρατιωτικούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί χθες πως μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για να αναστείλει τη δυνατότητα των μεταναστών αυτών να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να διατυπώσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

 

Το καραβάνι με τους μετανάστες από την Ονδούρα πρέπει ακόμη να διασχίσει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα για να φθάσει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, κάτι που αναμένουν να τους πάρει περίπου ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους. Οι μετανάστες έφυγαν στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα και στις 19 Οκτωβρίου διέσχισαν δια της βίας τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού. Αφού αποπειράθηκε να σταματήσει το καραβάνι στα σύνορα χρησιμοποιώντας ειδικές μονάδες της αστυνομίας, το Μεξικό το αφήνει πλέον να προχωρήσει στο έδαφός του, μερικές φορές συνοδευόμενο από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και παρακολουθούμενο από ελικόπτερα.

ΠΗΓΗ