Αναστέλλει τη λειτουργία του από αύριο το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο. Η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος να μπει «λουκέτο» στο υποκατάστημα του Βόλου είχε ληφθεί από τις αρχές του 2021 και τον περασμένο μήνα ενημερώθηκαν οι πελάτες ότι μετά τις 24.06.2022 θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Λάρισα.

Το κτίριο της Τράπεζας στο Βόλο θεμελιώθηκε το 1933 και εγκαινιάστηκε το 1935. Είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας και είναι το πρώτο που μελετάται και κτίζεται από την Τεχνική της Υπηρεσία, σε σχέδια των Μ. Κανάκη και Θ. Παπαντωνόπουλου.
Η κλασικίζουσα μορφή που επιλέχθηκε στην πρόσοψη χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική δημόσιων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου.

Το υποκατάστημα βρίσκεται στην παραλιακή οδό και αποτελεί τοπόσημο για την πόλη, καθώς επιβάλλεται με την εντυπωσιακή και συμμετρική πρόσοψη. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Η ιστορία του τοπόσημου της πόλης
Tην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1928, ακολούθησε η ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της, κυρίως τη δεκαετία του ’30, αλλά και μεταγενέστερα. Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο δεν είναι το πρώτο κατάστημα τράπεζας που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, προηγήθηκε το 1893 η Τράπεζα Αθηνών, με ένα εντυπωσιακό κτίριο, που ανήκει σήμερα στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ενώ το 1928 εγκαινιάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος.

Το 1930 αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το παραλιακό οικόπεδο, στο οποίο οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους: ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Όπως αναφέρει η κυρία Αδάμη στην ίδια έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.

Προηγούμενο άρθροΤο ύποπτο κρούσμα από την Νάξο είναι ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων
Επόμενο άρθροΠαράνομα τσιγάρα: Χάος στην ελληνική αγορά, χάθηκαν το 2021 έσοδα 604 εκατ. ευρώ