Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από το Twitter) θα παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά τη μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο.

Αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας»

Επανέλαβε τη θέση του ότι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν ν’ αρχίσουν μόνο με την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο τουρκοκύπριος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, και διήρκησε περίπου μια ώρα.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του ο κ. Στιούαρτ. Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως «έγινε για την προετοιμασία της συνάντησης μαζί μου με τον ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη» όπως αναφέρθηκε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς την ουσία του Κυπριακού και τις προσδοκίες μας στο στάδιο που έχουμε φτάσει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η σημερινή συνάντηση αφορά τις μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό καθώς και τη μελλοντική συνεργασία των πλευρών.

Το ενδεχόμενο ενός σεισμού

Προσθέτοντας ότι στην παρούσα στιγμή η προσοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι στραμμένη στους σεισμούς στην Τουρκία, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «δεν θέλω να πω τίποτα για την ουσία του κυπριακού ζητήματος σ’ αυτό το στάδιο.

»Ωστόσο, έχω δηλώσει ότι μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα το επισημάνω και αύριο (σήμερα), γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στη σημασία των τεχνικών επιτροπών. «Τώρα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του σεισμού, επισήμανα στον Κόλιν Στιούαρτ ότι θα πρέπει να συζητήσουμε (με τον κ. Χριστοδουλίδη) και το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Κύπρο.

»Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Στο παρελθόν υπήρξαν σεισμοί που επηρέασαν την Πάφο, την Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο στο άμεσο μέλλον.

Αλλά υπάρχουν απόψεις εμπειρογνωμόνων ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί στην Αντιόχεια και ότι στο μέλλον σεισμός μπορεί να γίνει και εδώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε.

«Υπάρχει μεγάλη εμπειρία»

Συνέχισε, λέγοντας ότι εξέφρασε την άποψη στον κ. Στιούαρτ πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια τέτοια συνεργασία σ’ αυτό το μικρό νησί. Ανέφερα επίσης το επιτυχημένο έργο των ομάδων μας στο Αντίγιαμαν.

»Υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν σίγουρα (παρόμοιες) ομάδες (έρευνας και διάσωσης) και στη νότια Κύπρο. (Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το) πώς θα ενεργήσουν (από κοινού) σε μια τέτοια κατάσταση, το (κοινό) έργο έρευνας και διάσωσης των ομάδων έκτακτης ανάγκης».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τατάρ επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών και ότι το κράτος στον βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

«Αν αναπτυχθεί μια κατανόηση σ’ αυτό το σημείο και ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ επίσημες διαπραγματεύσεις.

»Αλλά προς το παρόν θα ήθελα να έχουμε μια συνάντηση και ίσως να προετοιμάσουμε την υποδομή για μελλοντικές συνομιλίες και να τονίσω τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών, προκειμένου αυτές οι τεχνικές επιτροπές να είναι πιο χρήσιμες.

»Και όπως εξέφρασα στον ΟΗΕ, θα έχω μια πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει συνεργασία στο θέμα του σεισμού», είπε καταληκτικά ο κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ/philenews.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα μέσω διαδικτύου
Επόμενο άρθροΠόλο: Απεβίωσε ο Γιώργος Κατσούλης