Εκπρόσωποι της Εκκλησίας και λιγοστοί ενορίτες και πιστοί αποχαιρέτησαν, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες, τον Μητροπολίτη Λαγκαδά που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Η Εκκλησία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων στους ναούς αλλά και την κοινωνία εν γένει, απομονώνοντας τους αρνητές, λαϊκούς ή κληρικούς.

Με αυξημένα μέτρα για τον κορονοϊό εψάλη η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη, ο οποίος είχε νοσήσει από τον ιό και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Για «τεράστια απώλεια, μεγάλο πένθος, με τεράστιο έργο στον τόπο μας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

Σύμφωνα με τον φίλο του και γιατρό του ΑΧΕΠΑ Απόστολο Χατζητόλιο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ενώ μία εβδομάδα είχε πυρετό, δεν το μοιράστηκε με τον κόσμο για να μην στιγματιστεί η εκκλησία.

«Δεν ήθελε να δώσει δικαιώματα, κόλλησε ο Μητροπολίτης άρα όλοι μπορούν να κολλήσουν» είπε ο καθηγητής παθολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Απόστολος Χατζητόλιος.

Αίσθηση προκάλεσε ότι ένας ιερέας έβγαλε τη μάσκα του μέσα στην εκκλησία.

Επίθεση εναντίον ορισμένων ΜΜΕ εξαπέλυσε η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή δημοσιεύματα για τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιωάννη. Στην ανακοίνωσή της γίνεται λόγος για διαστρεβλώσεις του λόγου της Εκκλησίας και εμμονή με τη Θεία Κοινωνία.

«Αφ` ης στιγμής η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία, δεν είναι δικαίωμά τους να ζητούν την κρατική απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας ως «ανθυγιεινής», επειδή δεν πιστεύουν οι ίδιοι» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι πιστοί επιμένουν ότι ο ιός δεν κολλά μέσα στην εκκλησία και δε τηρούν τα μέτρα για τον κορονοιό.

«Φυσικά υπάρχουν φωνές μεμονωμένες από τον χώρο της εκκλησίας, προσπαθούν να παρασύρουν προς λανθασμένες κατευθύνσεις» δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης.

Παρόλο που αρκετές εκκλησίες της Αθήνας παραμένουν κλειστές την περίοδο της καραντίνας, αρκετοί πιστοί επισκέπτονται όσες είναι ανοιχτές για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω