Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Brexit θα επιδιώξει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν, εάν κερδίσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, ένα πλήγμα προς τους υποστηρικτές του κόμματός του που προτιμούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

 

Όπως και οι περισσότεροι στη Βρετανία έτσι και οι Εργατικοί του Κόρμπιν είναι βαθιά διχασμένοι σε ό,τι αφορά το Brexit και κάποιοι βουλευτές ηγούνται των εκκλήσεων για νέο δημοψήφισμα.

 

Ο Κόρμπιν, ένας σοσιαλιστής που δεν είναι ιδιαίτερα ευρωπαϊστής, διστάζει να υποστηρίξει ένα νέο δημοψήφισμα αλλά με λιγότερες από 100 ημέρες να απομένουν μέχρι το Brexit πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν είτε να καθυστερήσει η διαδικασία είτε να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

 

«Θα πρέπει να επιστρέψουμε και να διαπραγματευτούμε και να δούμε ποιό θα είναι το χρονοδιάγραμμα», είπε ο 69χρονος πολιτικός στην Guardian ερωτηθείς τί θα έκανε αν κέρδιζε σε πρόωρες εκλογές που θα είχαν στόχο την άρση του αδιεξόδου στο κοινοβούλιο.

 

Σε ερώτηση για το ποιά στάση θα τηρούσε το κόμμα του αν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα, ο Κόρμπιν απάντησε: «θα ήταν δικό του θέμα να αποφασίσει ποιά πολιτική θα ακολουθούσε, αλλά η πρότασή μου αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσουμε, να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ στην οποία θα μπορούμε να είμαστε σωστοί εμπορικοί εταίροι».

 

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες αλλά υποχρεώθηκε να αποσύρει τη σχετική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα παραδεχόμενη ότι θα έχανε με μεγάλη διαφορά.

 

Νέες εκλογές δεν είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν πριν από τις 2022 αλλά θα μπορούσαν και να πραγματοποιηθούν αν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει από την βουλή τις βασικές της θέσεις.

ΠΗΓΗ