Σε τελική ευθεία «μπαίνει» η ανάπλαση του Μικρολίμανου στον Πειραιά, αφού εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιώς για την ανάπλαση της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.700.000 ευρώ με πόρους της Περιφέρειας, ενώ η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει την Ακτή Κουμουνδούρου, τις οδούς Ν. Βότση και Επιδαύρου και τον ελεύθερο χώρο στα «Προσφυγικά», συνολικής έκτασης 15.600 τ.μ.

 

Η μελέτη συμμορφώνεται και υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία καθαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως ένας δημόσιος – κοινόχρηστος χώρος, περιπάτου και αναψυχής.

 

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά «με το έργο επιλύονται τα χρόνια προβλήματα που υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής (παράνομο παρκάρισμα, ηχορύπανση, αντιαισθητικές κατασκευές, κλεισμένη πρόσβαση προς το θαλάσσιο μέτωπο) και η πόλη ανακτά, εκ νέου, τη σχέση και την ανεμπόδιστη επικοινωνία με τη θάλασσα».

 

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μονοδρόμηση της κύριας οδού που γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η κατασκευή καθιστικών, η σκίαση και η δενδροφύτευση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ποδηλατόδρομος και δύο χώροι στάθμευσης. Στο άνω τμήμα διαμορφώνεται χώρος για οργανωμένη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, εισηγούμενος το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου που έχει ως στόχο να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή του Μικρολίμανου διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και την αποκατάσταση και υποστήριξη της πολεοδομικής και της κοινωνικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής, αποκαθιστώντας παράλληλα τη σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο και αποδίδοντας στην πόλη έναν δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο λειτουργικό και αισθητικά ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση ανάπλασης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και υλοποιείται από το Δήμο Πειραιά σύμφωνα με τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του και θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι παράγοντες συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΟι Ρ. Τζωρτζής και Λ. Παπάζογλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG