Το 52% των Ουκρανών θεωρούν ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν αντιθέσει με το 34% που δεν θέλουν την ένταξη της, ενώ το 15% δεν έχει αποφασίσει επί του θέματος. Την εικόνα αυτή κατέγραψε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν το ίδρυμα «Δημοκρατικές πρωτοβουλίες» Ίλκα Κουτσερίβα από κοινού με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

 

Ωστόσο τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές της χώρας. Περισσότερο απ όλους , σε ποσοστό 79%, θέλουν να δουν την Ουκρανία να γίνεται μέλος της ΕΕ οι κάτοικοι της Δυτικής Ουκρανίας αλλά και της Κεντρικής Ουκρανίας σε ποσοστό 58%.

 

Παράλληλα στην Νότια και Ανατολική Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν συμμερίζεται την προοπτική της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, σε ποσοστά 58% και 57% αντίστοιχα.

 

Βασικά πλεονεκτήματα από την ένταξη στην ΕΕ, το 38% των Ουκρανών θεωρούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, το 27% την καταπολέμηση της διαφθοράς και το 26% την ελεύθερη μετακίνηση. Το 21% , ο ένας δηλαδή στους πέντε Ουκρανούς , θεωρούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα συμβάλλει στο να έχουν οι νέοι ελεύθερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ωστόσο το 26% θεωρούν ότι η Ουκρανία δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα από την ένταξη της στην ΕΕ.

 

Αλλά και τα ποσοστά αυτά διαφέρουν, από περιοχή σε περιοχή. Αν για παράδειγμα, στην Δυτική Ουκρανία το 52% θεωρούν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου ως το βασικό πλεονέκτημα από την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, όπως και στην Κεντρική Ουκρανία το ποσοστό που συμμερίζεται την ίδια άποψη φθάνει το 40% των Ουκρανών, στη Νότια και Δυτική Ουκρανία θεωρούν ως τέτοιο πλεονέκτημα το 27% και 26% αντίστοιχα.

 

Το 53% των Ουκρανών στην Ανατολική Ουκρανία θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανέναν πλεονέκτημα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ., ενώ την ίδια άποψη έχουν οι κάτοικοι της Νότιας Ουκρανίας σε ποσοστό 36%, της Κεντρικής Ουκρανίας σε ποσοστό 22% και της Δυτικής σε ποσοστό 8%.

 

Το 60% πάντως των Ουκρανών θεωρούν ότι η Ουκρανία είναι σημαντικό να συνεχίσει τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η ΕΕ δεν θα προσφέρει στην Ουκρανία μια τέτοια προοπτική. Σε περιφερειακό επίπεδο υπέρ αυτής της άποψης είναι το 78% στην Δυτική Ουκρανία, το 67% στην Κεντρική Ουκρανία, το 48% στην Ανατολική και το 38% στην Νότιο Ουκρανία.

 

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 16-28 Αυγούστου σε δείγμα 2041 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από την Κριμαία και τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Ομπάμα εκφράζει ανησυχία για τις δυτικές δημοκρατίες
Επόμενο άρθροΟ Τύπος του Σαββάτου