Σε ραγδαία αύξηση των βρετανικών επιτοκίων θα αναγκαστεί να «πάει» η Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αν και λίγο μετά θα αναγκαστεί να αντιστρέψει και πάλι την πολιτική της.

Θυμίζουμε πως προ ημερών το συμβούλιο της BoE εξέπληξε τις διεθνείς αγορές αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όμως, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα, η Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 115 μονάδες μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Πέραν, ωστόσο, του διαστήματος αυτού νεότερες αναλύσεις υποστηρίζουν πως η Τράπεζα θα αναγκαστεί πιθανότατα να αντιστρέψει κατόπιν και πάλι την πολιτική της παίρνοντας… πίσω το ένα τρίτο της αύξησης αυτής σε έναν ορίζοντα τριετίας.

Εν αναμονή η αγορά

Με τις αυξομειώσεις αυτές εκτιμάται πως τα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν κάτω από το 1%.

Για την ώρα βεβαίως η αγορά αναμένει και έχει… χωνέψει το πράσινο φως για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη της χρονιάς με την BoE να γίνεται η πρώτη μεγάλη διεθνής κεντρική τράπεζα που ανοίγει το… χορό της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσουν και τα νεότερα στοιχεία για τον Οκτώβριο. Ο τιμάριθμος λιανικής, που ανακοινώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να δείξει εκτίναξη του δείκτη για τον Οκτώβριο στο υψηλότερο σημείο του εδώ και μια δεκαετία, στο 3,8%. Πιθανότατα δε, θα «κλείσει» τη χρονιά πάνω από το 4%.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται εφόσον ξεφύγει η πανδημία – Στο προσκήνιο μάσκες και τηλεργασία
Επόμενο άρθροΕκρηξη επιχειρηματικών deals στην ελληνική αγορά