Η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, έπρεπε να υποσκελίσει μια εξόχως σημαντική δυσκολία: την επάρκεια σε προμήθειες του φυσικού αερίου.

Με τη Ρωσία να αποτελεί τη βασική προμηθεύτρια για τις χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, οι Βρυξέλλες είχαν να λύσουν ένα πρόβλημα που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό. Πώς θα αντικαθιστούσε το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι προτάσεις τέθηκαν επί χάρτου και έπειτα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων ήρθε ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: εξασφάλιση προμηθειών που θα καλύπτει τουλάχιστον το 85% των αποθεμάτων ασφαλείας και ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εξασφάλισης των απαιτούμενων προμηθειών από εναλλακτικές χώρες-προμηθεύτριες (Κατάρ-ΗΠΑ) και παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων χωρών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), έθεσαν σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ο άγνωστος χειμώνας

Η Ευρώπη ετοιμαζόταν να εισέλθει σε έναν χειμώνα μην γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέχιζε να μαίνεται το ενεργειακό κόστος είχε ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη και οι εξασφαλισμένες προμήθειες ήταν άγνωστο αν θα επαρκούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης η οποία τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται λόγω των αναγκών για θέρμανση.

Ο απροσδόκητος «σύμμαχος»

Η Γηραιά Ήπειρος βρήκε έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην διάρκεια των χειμερινών μηνών και αυτός ήταν ο ίδιος ο χειμώνας, ο οποίος ήταν από τους ηπιότερους από πλευράς κρύου για πολλά χρόνια.

Έτσι οι ανάγκες τουλάχιστον για θέρμανση εκ των πραγμάτων ήταν λιγότερες, οπότε το ένα εμπόδιο «σβήστηκε» με επιτυχία.

Ο απολογισμός μισό χρόνο μετά

Συνεπακόλουθα, η «δουλειά« για τη μείωση της κατανάλωσης έγινε αυτομάτως πιο εύκολη. Ο στόχος όχι μόνο επετεύχθη, αλλά όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Eurostat, είναι και υψηλότερος της εντολής της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα στο σύνολο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. η κατανάλωση φυσικού αερίου για το διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιανουάριος 2023 μειώθηκε κατά 19%, περισσότερο δηλαδή του 15% που είχαν θέσει ως στόχο οι Βρυξέλλες. Στο μεταξύ η Ελλάδα φιγουράρει όχι μόνο υψηλότερα του στόχου αλλά και υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Βάσει των στοιχείων, ανά μήνα στο σύνολο των 27 χωρών-μελών το «κοντέρ» έγραψε:

  • Αύγουστος: -14%
  • Σεπτέμβριος: -14,3%
  • Οκτώβριος: -24,7%
  • Νοέμβριος: -25%
  • Δεκέμβριος: -12,6%
  • Ιανουάριος: -22,1%

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι εναντιώθηκε σθεναρά με το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης, εντούτοις όχι μόνο εναρμονίσθηκε με τον κανονισμό της Ε.Ε., αλλά ήταν και κάτι περισσότερο από συνεπής.

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων της Eurostat, το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 23%, υψηλότερα τόσο της ευρωπαϊκής οδηγίας για 15%, όσο και του ευρωπαϊκού μέσου όρο στο 19%.

Οι βαθιές περικοπές

Είναι εντυπωσιακό ότι οι χώρες στις οποίες η κατανάλωση φυσικού αερίου βυθίστηκε είναι αυτές του Βορρά και συγκεκριμένα οι σκανδιναβικές χώρες και αυτές της Βαλτικής.

Πρωτοστατεί η Φινλανδία καθώς η κατανάλωση μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ (-57%) και ακολουθούν οι Λιθουανία (-47,9%) και Σουηδία (-40,2%).

Οι «σπάταλες» χώρες

Μόλις δύο χώρες αύξησαν την κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου η Μάλτα κατά σχεδόν 12% και η Σλοβακία κατά 4%.

Από την άλλη Σλοβενία, Ισπανία και Ιρλανδία δεν πέτυχαν τους στόχους για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, οι δύο πρώτες οριακά (-14,2% και -13,7% αντίστοιχα), ενώ στην Τρίτη η κατανάλωση έμεινε σχεδόν αμετάβλητη (-0,3%).

Γιάννης Παγκαλιάς

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ ελληνική αποστολή για το Ευρωπαϊκό κλειστού
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών σε 37χρονη – «Έφαγε» 130.000 ευρώ από την κουμπάρα της