Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη του πληθωρισμού βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς, τόνισε τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε «σχετικά ισχυρή» την επιτάχυνση του πληθωρισμού και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μισθών.

Ωστόσο, επανέλαβε την υπόσχεση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019, απορρίπτοντας έμμεσα εκκλήσεις ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες προσδοκίες μας για ένα σταθερό μονοπάτι προσαρμογής» βοήθησε την αγορά να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της για το oικονομικό outlook και την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

«Η καθοδήγηση των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων ήταν κρίσιμη γιατί η πορεία του πληθωρισμού που το Διοικητικό Συμβούλιο έβλεπε ότι πλησιάζει στο στόχο μιας βιώσιμης προσαρμογής βασίζεται – και ακόμα βασίζεται – σε μια χρονική διάρθρωση των επιτοκίων που περιλαμβάνει τις προσδοκίες για το επίπεδο των επιτοκίων για μια εκτεταμένη περίοδο μετά το Δεκέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν αναμένεται να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» επισήμανε ο κ. Ντράγκι. 

Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι οδήγησε υψηλότερα το ευρώ, με τα κέρδη του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου να αγγίζουν το 0,6%

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠρότυπα εργαστήρια σε 23 σχολεία με χορηγία των ΕΛΠΕ
Επόμενο άρθροΆρχισε τα δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο στον κόσμο αυτόνομο τραμ