Στην έκρηξη των ανισοτήτων, που υπονομεύει τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και τη συνοχή των κοινωνιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην παρέμβασή του στις εργασίες της 129ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Ελσίνκι.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ενώ εξήρε τη σπουδαιότητα και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με αυτή την ευκαιρία χαιρέτισε την εκλογή του Λίνου – Αλέξανδρου Σισιλιάνου ως νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

 

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ωστόσο ότι «δεν αρκούν οι μηχανισμοί, αλλά πρέπει να έχουμε και την πολιτική βούληση για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «εκτιμά ιδιαίτερα το έργο του ΣτΕ, το οποίο ήταν και κρίσιμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας». Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εφαρμόζει τις αξίες και τις αρχές του οργανισμού.

 

«Η συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος «είναι απτό παράδειγμα, όπως και οι πρωτοβουλίες μας που προωθούν την πολυμερή συνεργασία, λ.χ. η Διάσκεψη της Ρόδου».

 

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ.Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Λιχνενστάιν Αουρέλια Φρίκ και της Ολλανδίας Στέφ Μπλόκ, καθώς και με τον ΥΦΥΠΕΞ της πΓΔΜ Αντρέι Ζερνόβσκι.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ