Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ από τη Μυτιλήνη “Η Ευρώπη δε βοήθησε όσο θα έπρεπε την Ελλάδα, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί πιο αποτελεσματικά”

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ από τη Μυτιλήνη “Η Ευρώπη δε βοήθησε όσο θα έπρεπε την Ελλάδα, αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί πιο αποτελεσματικά”

Μοιράσου το άρθρο:

Η Ευρώπη δε βοήθησε όσο θα έπρεπε την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά, είπε από τη Μυτιλήνη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι που για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια επισκέπτεσαι σήμερα τη Μυτιλήνη. Το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας όπου διαπίστωσε τον υπερπληθυσμό και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκεί όπου σήμερα βρίσκονται πάνω από 16,5 χιλιάδες πρόσφυγες και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μυτιλήνης  Στρατή Κύτελη . Ο Δήμαρχος ζήτησε βοήθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού , «το πήρα το μήνυμα» του απάντησε με νόημα ο κ. Γκράντι τονίζοντας ότι «θα συζητήσουμε με την Ευρώπη και με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα αυτό. Πρέπει να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε και τους πρόσφυγες αλλά και την τοπική κοινωνία» κατέληξε ο κύριος Γκράντι .

Η επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λέσβο έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, θέλοντας να αναδείξει την ένταση του προβλήματος και την ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες και τα σημεία υποδοχής αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ από τη Μυτιλήνη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γράντι τόνισε ότι «οι αριθμοί των ανθρώπων που έρχονται από το Αφγανιστάν και τη Συρία , αυξάνονται ξανά σε σχέση με το 2016. Οι συνθήκες ζωής είναι πολύ δύσκολες. Χρειάζονται επειγόντως βελτιώσεις και θα το συζητήσω αυτό με την ελληνική κυβέρνηση. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη πίεση και στην τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργεί πιο σύντομα και πιο αποτελεσματικά. Ακόμα και στο θέμα του ασύλου και  στο τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, δεν έχω απαντήσεις , θα το συζητήσω με την κυβέρνηση. Είμαι όμως πολύ ανήσυχος όπως και ο πρωθυπουργός για τα ανυπεράσπιστα παιδιά , είναι τα πιο εκτεθειμένα στη βία. Πρέπει να ενεργήσουμε γρηγορότερα για την μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα, η οποία είναι μέρος της και μιλάω και σαν Ευρωπαίος. Οι χώρες του Νότου Ισπανία , Ιταλία, Μάλτα και φυσικά πολύ περισσότερο η Ελλάδα , έρχομαι σε άμεσή επαφή με το πρόβλημα και το μήνυμα που θα μεταφέρω στην Ευρώπη είναι   ότι πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικότερες λύσεις».

Ο κ. Γκράντι το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου σήμερα και αύριο  προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Θα συμμετάσχει σε συζήτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης δύο Επιτροπών της Βουλής, θα συναντηθεί με δημάρχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέγασης ESTIA, με μέλη διπλωματικών αποστολών και στελέχη άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Share this post