Άκαρπες ήταν οι διαπραγματεύσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάρτιση του επταετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να καμφθούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών και να βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι επισήμαναν τον κίνδυνο το 2021 να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόοδο των χωρών και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Την ανάγκη διασφάλισης περισσότερων πόρων για να γίνουν πράξη οι φιλόδοξες πολιτικές της ΕΕ, προέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, τονίζοντας πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες για μία συμφωνία που θα είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την στάση 4 χωρών, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας και υπογράμμισε πως εάν ο πήχης του κοινοτικού προϋπολογισμού πέσει πολύ χαμηλά θα απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επιστρέψουμε στο «σημείο μηδέν» έχοντας υποστεί ένα πολύ σημαντικό τραύμα ενός διχασμού στο επίπεδο των κορυφαίων θεσμών.

Πάντως, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες αγρότες δεν θα χάσουν πόρους και η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικών για την προστασία των συνόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, και ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροNovartis: Ανοίγει ο δρόμος για καταθέσεις-Εμφανίστηκε ο “Μ. Σαράφης” (video)
Επόμενο άρθροΕπίθεση με μαχαίρι σε επιβάτη λεωφορείου στη Δροσιά (video)