Σε πλήρη απόρριψη των τουρκικών αξιώσεων και του χάρτη του τουρκολυβικού Μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε απειλή για την ειρήνη, προχώρησε η Ελλάδα με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Με την επιστολή, που κυκλοφόρησε και ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η μόνιμη αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ελλάδα Μαρία Θεοφίλη απαντά ουσιαστικά στην επιστολή του Τούρκου ομολόγου της τής 17ης Μαρτίου, με την οποία είχε προσπαθήσει να περάσει στον ΟΗΕ το τουρκολυβικό μνημόνιο και τον σχετικό χάρτη.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι άκυρο καθώς έχει συναφθεί κατά παράβαση της πολιτικής συμφωνίας στη Λιβύη, δεν παράγει έννομες συνέπειες και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή του έναντι της Ελλάδας, καθώς και ότι μνημόνιο και χάρτης αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν θαλάσσια σύνορα αφού δεν έχουν παρακείμενες ακτές.

Η Αθήνα προειδοποιεί ότι η Τουρκία με τις ενέργειές της αυτές θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ επισημαίνει ότι ο χάρτης της Τουρκίας αγνοεί εκτός των ελληνικών νησιών, και την ίδια την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επιχειρεί την «αναδιαμόρφωση της γεωγραφίας».

Τονίζει τέλος ότι η Ελλάδα διατηρεί πλήρως τα δικαίωματά της στην περιοχή αυτοδικαίως και εξ υπαρχής.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘετικοί στον κορωνοϊό τρεις παίκτες της Φιορεντίνα
Επόμενο άρθροΛάρισα: Δεύτερος θάνατος από κορωνοϊό – «Έφυγε» 67χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο