Το μοντέλο της Θεσσαλίας και των Ιονίων νήσων, ως προς τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της Κρήτης, θα εφαρμοστεί για όλους όσοι επλήγησαν από τη χθεσινή θεομηνία, όπως ανακοίνωσε στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Υποδομών και Αθλητισμού Λιβάνιος, Κεφαλογιάννης και Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής προστασίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εντάσσει τις περιοχές της Κρήτης που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα στην κατάσταση που ισχύει στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της χώρας. Θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις 600 ευρώ σε όσους έχουν υποστεί ζημιές ενώ η αποζημίωση για τις κατεστραμμένες οικοσκευές φτάνει τα 6000 ευρώ.

Οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημα προς την κυβέρνηση και να προχωρήσουν στη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών που θα καταγράψει τις ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο ΕΛΓΑ Κρήτης θα προσλάβει άμεσα 20 γεωπόνους που θα στελεχώσουν το τοπικό προσωπικό στην καταγραφή των ζημιών, θα υπάρξει άμεση αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο και γενικότερα όλος ο μηχανισμός της υπηρεσίας θα είναι επί ποδός για να υπάρξει λεπτομερής τεκμηρίωση των ζημιών που προέκυψαν.

Τέλος σε ότι αφορά τα προβλήματα στις οδικές υποδομές, κλιμάκιο του υπουργείου θα έλθει άμεσα στην Κρήτη, προκειμένου να επιληφθούν την προώθηση μελετών και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Ρεπορτάζ: Ι. Ταβλάς, Φ. Καλαθάκη, Δ. Καρυωτάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑτομικά προπονήθηκε και σήμερα ο Γκαρσία
Επόμενο άρθροΣε κρίσιμη κατάσταση ο Ντάνουτ Λούπου