Υψηλή ζήτηση, αλλά και αυξημένο επιτόκιο χαρακτήρισαν τη νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, που πραγματοποίησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, γεγονός που αποκαλύπτει τις προκλήσεις για την έξοδο στις αγορές, σε μία περίοδο, κατά την οποία η μόνη σταθερά είναι η αβεβαιότητα.

 

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων διάρκειας 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,71% και τον συντελεστή κάλυψης στο 1,87. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση το επιτόκιο ήταν έξι μονάδες βάσης χαμηλότερο, στο 0,65%, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν χαμηλότερη, με τον συντελεστή κάλυψης στο 1,39.

 

Σημειώνεται ότι στο ποσό περιλαμβάνονται μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

 

Η έκδοση των εντόκων πραγματοποιήθηκε σε μία καλή ημέρα για τις αγορές κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να καταγράφει πτώση 4 μονάδων βάσης, στο 4,30%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία στο κόστος δανεισμού συνολικά των χωρών της Ευρωζώνης.

 

Ωστόσο δεν διαφαίνονται ενδείξεις ουσιαστικής ανάκαμψης των τιμών των ομολόγων και ανάλογης πτώσης των επιτοκίων, αφού η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο θέμα της Ιταλίας, οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και πρωτίστως η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Στο εσωτερικό καθοριστικό ρόλο στις διαθέσεις των επενδυτών θα διαδραματίσουν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη, που δίνονται αύριο, Πέμπτη, στη δημοσιότητα. Και τούτο γιατί θα πουν πολλά για την πορεία των δημοσιονομικών στόχων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροκαταρκτική εξέταση από τη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις Υπουργών στο ΑΣΕΠ
Επόμενο άρθροΔιαφωνία Φίλη και ιερέων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου