Τη διοργανώνει ο Γερμανός μεγιστάνας Peter Brant, δείχνοντας 70 πινάκες του Αμερικανού καλλιτέχνη που δεν πωλούνται

 

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Peter Brant, είχε αρχίσει να συλλέγει έργα του Jean-Michel Basquiat, πολύ πριν ο Αφροαμερικανός καλλιτέχνης γίνει super famous, πριν από το θάνατό του, από υπερβολική δόση ηρωίνης, το 1988. Με αυτό τον τρόπο και συνεχίζοντας αυτό που άρχισε επειδή «κάτι» είχε δει από νωρίς στον Basquiat, κατάφερε να συλλέξει περισσότερα από 30 έργα μέσα σε 3 δεκαετίες.

 

Τώρα, αυτές τις μέρες, κάποιοι από τους πίνακες που διαθέτει, θα εκτεθούν δημόσια για τον εορτασμό της δημιουργίας του πρώτου υποκαταστήματος του Brant Foundation στη Νέα Υόρκη. Στην έκθεση του ιδρύματος, υπάρχουν πίνακες του Basquiat, αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανάμεσά τους κάποιοι που έχουν δανειστεί από τους δισεκατομμυριούχους Eli Broad, Francois Pinault και Dan Loeb όπως και από τα Whitney Museum of American Art και το Louis Vuitton foundation. Σε κάτι… ασυνήθιστο για την εποχή, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει 70 σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη, παρά το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν διατίθεται προς πώληση. Έστω και αν κάποια από αυτά έχουν αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους και ο άτιτλος καμβάς του Basquiat που αγόρασε έναντι 110,5 εκατ. δολαρίων, το 2017, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa, κάνοντας τον Basquiat τον ακριβότερο Αμερικανό καλλιτέχνη σε δημοπρασία και εκτοξεύοντας τις αξίες των άλλων έργων του.

 

Ο Basquiat, κατά τον Brant, θυμίζει τον Van Gogh. «Πόσο συχνά έχουμε έναν καλλιτέχνη ο οποίος παράγει τέτοιο είδος τέχνης στα 20 του;», αναρωτιέται ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος δήλωσε ότι: «H έκθεση είναι ένας τρόπος για να επιστρέψω κάτι εδώ, για όλη τη διασκέδαση που είχα».

 

Ο art dealer Christophe van de Weghe, ένας από τους δανειστές των έργων, λέει πως αυτά που εκτίθενται στο show του Brant, είναι «τα καλύτερα των καλύτερων». Και εξηγεί ότι «ο Peter δεν πήρε κανέναν μέτριο πίνακα. Ήταν πραγματικά πολύ επιλεκτικός». Ανάμεσα στους πίνακες, υπάρχουν έργα που ανήκαν κάποτε στον ντράμερ των Metallica Lars Ulrich, τον ηθοποιό Johnny Depp και τον φυγά οικονομολόγο Jho Low. Ξεχωρίζει ένας πίνακας ενός κρανίου από το 1981, ιδιοκτησίας των Eli και Edythe Broad, ο οποίος, σύμφωνα με art dealers, θα πουλιόταν για περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια, αν γινόταν σήμερα διαθέσιμος.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Jack Ma ένα ακόμα ρεκόρ ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις για το χυδαίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό»