Μοιράσου το άρθρο:

Στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας, που διοργανώνει η «Μαγνήτων Κιβωτός» της πόλης μας σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και με ακόμη πάρα πολλούς φορείς, παρουσιάζεται μια εξαιρετική αστρονομική έκθεση με ποικίλα σπάνια αντικείμενα της συλλογής του Μέλους μας κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, αφιερωμένη στον έναστρο ουρανό και στους αστερισμούς, με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ ανεπτυγμένη αστρονομία της Αλεξανδρινής περιόδου.

Είναι γνωστό ότι κατά την Αλεξανδρινή περίοδο είχε μεγάλη ανάπτυξη η Αστρονομία στην Αίγυπτο με έδρα την Αλεξάνδρεια, και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι διέπρεψαν εκεί, όπως ο Ίππαρχος, ο Πτολεμαίος, η Θέων, η Υπατία και πολλοί άλλοι. Ονομαστή ήταν και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία προσφέρει μέχρι και σήμερα ακόμη πλούσια την παρακαταθήκη παλαιόγραφων, αλλά και νεότερων βιβλίων. Η ρύθμιση του ημερολογίου γινόταν από τους αστρονόμους της Αλεξάνδρειας, αλλά και η ημερομηνία της κινητής εορτής του Πάσχα, που εφάρμοζαν τα άλλα πατριαρχεία, καθοριζόταν από το Πατριαρχείο Αλεξανδρουπόλεως.

Τα εγκαίνια της έκθεσης γίνονται το Σάββατο 8η Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. στο κτίριο «Τσικρίκη» (Γαμβέτα – Ιάσονος), και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 11-14 π.μ. και 6-9 μ.μ., μέχρι και την Δευτέρα 17η Ιουνίου 2019. Τους επισκέπτες θα υποδέχονται και θα ξεναγούν Μέλη της Εταιρείας μας.

Η έκθεση φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα αστρονομικής φύσεως όπως γκραβούρες και διαγράμματα αστερισμών, χάρτες και άτλαντες του ουρανού, βιβλία αστρονομίας, επιπεδόσφαιρα, ουράνιες σφαίρες, ηλιακά ωρολόγια, τηλεσκόπια, κ.λπ.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠιθανή συμφωνία για το μεταναστευτικό των ΗΠΑ με το Μεξικό
Επόμενο άρθροΧωρίς ρεύμα περιοχές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας