Βαθιά ανησυχία για την εικόνα   που παρουσιάζει σήμερα το  διεθνές εμπόριο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας   Σίνζο Άμπε και  προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» .

Ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

Η ομιλία του  Άμπε  είναι ενδεικτική του κλίματος  που επικρατεί στη σύνοδο.  Μηνύματα κατά του προστατευτισμού, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προσδοκίες για ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εκπέμπονται  από  τις περισσότερες πλευρές στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου. Οι συνάντηση των δύο προέδρων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι σαφές  ότι σε αυτή τη σύνοδο διακυβεύονται πολλά,  και ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.

Τα μέτρα προστατευτισμού, που λαμβάνουν ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες και τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς στηλίτευσε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της συνόδου και χτύπησε το «καμπανάκι» κινδύνου για την αύξηση της αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία.

Για τις συνέπειες που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας σε ό,τι αφορά το εμπόριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚοζάνη: Διακοπή λειτουργίας mini-bus – ert.gr
Επόμενο άρθροΣτην Επίδαυρο ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων