Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν το 50%+1. Το ενδιαφέρον στρέφεται σε επτά περιφέρειες, αλλά και σε δεκάδες δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και η Πάτρα. Και αυτή την εκλογική Κυριακή, η ΕΡΤ έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα της στον παλμό των εκλογών, με έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1 που παρακολουθείτε και από την ιστοσελίδα www.ert.gr. Συνεχείς οι ανταποκρίσεις και του Πρώτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας.

Ψηφίζουμε με ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας ή δίπλωμα, ενώ τις εκλογές κάνουν οι ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές και οι ίδιοι Δικαστικοί αντιπρόσωποι. Δεν χρειάζεται σταυρός καθώς οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα σε δύο ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ η διέλευση των διοδίων θα είναι ελεύθερη, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Γύρω στις 15:00 δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα για το ποσοστό συμμετοχής, καθώς σε κάποιες περιοχές η προσέλευση είναι μειωμένη ενώ σε άλλες τα πράγματα είναι καλύτερα.

Στη σημασία των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής στην Καλαμάτα, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να προκύψουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οι οποίες στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η απλή αναλογική να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία να προχωρήσουν σε μiα δουλειά στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «είναι μία πολύ κρίσιμη εκλογή, η oποία θα κρίνει πολιτικά και το μέλλον της αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια».

Ομαλά διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. Όπως ανέφερε σήμερα οι εκλογές διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Ο κ. Πουλάκης είπε ότι το υπουργείο επικοινώνησε με όλες τις περιφέρειες, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά και όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις θέσεις τους, ενώ ένας δικαστικός αντιπρόσωπος που αρρώστησε το πρωί, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του. Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε χθες με τον έναν από τους δύο εκλογικούς αντιπροσώπους που δεν πήγε στο Καστελόριζο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση από τη Ρόδο προς το ακριτικό νησί αντιμετωπίστηκε μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα ελικόπτερο Πούμα, ανέφερε ο γγ του ΥΠΕΣ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή διότι υπάρχου μόνο δύο συνδυασμοί και χωρίς σταυροδοσία και ως εκ τούτου εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει η ροή των αποτελεσμάτων αλλά και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Δηλώσεις Ν. Βούτση

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια διαδικασία που είχε μεγάλη συμμετοχή, αρκετά μεγάλη συμμετοχή, την προηγούμενη Κυριακή και ελπίζω αυτή η συμμετοχή σήμερα να επαναληφθεί, διότι είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας να λαμβάνουν υπόψη τους και οι δημοτικοί και άρχοντες και οι περιφερειάρχες, την άποψη, την παρέμβαση, την παρουσία των πολιτών και όχι μόνο μάλιστα την ημέρα που ψηφίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Θα επαναλάβω ότι η χώρα μας, οι περιφέρειες, η αυτοδιοίκηση με τον δικό της ρόλο, έχουν ανάγκη, επιτακτικά θα έλεγα, από προοδευτικές, καινοτόμες, συμμετοχικές, πολιτικές παρεμβάσεις, στην φάση μετά την κρίση ή για να βγούμε από την κρίση και νομίζω πως όλοι θα κριθούν και μετά τα αποτελέσματα, από το κατά πόσο θα αντιστοιχηθούν με αυτήν την ανάγκη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο κ. Βούτσης είπε: «Οι εκλογές οι επόμενες, οι εθνικές εκλογές, είναι διαφορετικές εκλογές. Είναι σε ένα άλλο επίπεδο, είναι για την διακυβέρνηση της χώρας. Όλοι οι πολίτες δώσαν τα μηνύματά τους, τα σήματά τους, το πρόκριμά τους, αν θέλετε, αρκετοί δεν συμμετείχαν και για λόγους που έχουν σχέση με το κατά πόσο μπορούσαν ή όχι, να πάνε και στους χώρους στους οποίους κατάγονται. Είμαι σίγουρος πως οι εθνικές εκλογές θα είναι το απαύγασμα μιας εμπειρίας όλης της προηγούμενης τετραετίας και τα αποτελέσματά τους θα δώσουν αδρό αποτύπωμα και μηνύματα για το τι πρέπει να γίνει για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Στο N. Ψυχικό ψήφισε στις 10πμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Aμέσως μετά αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στο 172ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, άσκησε στις 11 το πρωί, το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στις 11:30 το πρωί στο 1ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς, ψήφισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 10.00πμ, στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας (Κηφισσού 2 – 4), στο 1474ο εκλογικό τμήμα.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ψήφισε στο 100ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις:

Η μάχη του β’ γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές (video)

Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές – Μειωμένη έξοδος ετεροδημοτών (video)

Δ. Κουτσούμπας: Συνεχίζουμε τη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ

Φ. Γεννηματά: Πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Α. Τσίπρας: Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν προοδευτικούς υποψήφιους απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης

Κ. Μητσοτάκης: Καλώ τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑλ. Χαρίτσης: Απρόσκοπτη διαδικασία στις πιο δύσκολες εκλογές που οργανώθηκαν ποτέ στη χώρα(video)
Επόμενο άρθροΕυρεία νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων