‘Εκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Επιτροπής Υγείας του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλονίκη. Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από αύριο, Πέμπτη, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, με μέτρα που προσομοιάζουν σε lockdown.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβ και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid.

Τα σενάρια

  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτι με Θεσσαλονικείς.
  • Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα.Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Κορονοϊός: Καλπάζει με 1547 επιπλέον κρούσματα- ‘Εσπασε το φράγμα των 600 νεκρών

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 1547 είναι τα νέα κρούσματα στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34.299. 108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Με δέκα θανάτους έσπασε το φράγμα των 600 νεκρών στη χώρα μας. Συνολικά είναι 603, μεταξύ αυτών 58χρονος και 59χρονος.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές και 384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Ποιες περιοχές ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού

Στο «κόκκινο» από αύριο Ιωάννινα και Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Από τις 6 το πρωί, της Δευτέρας περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Η αστυνομία διέκοψε κρητικό γλέντι με εκατοντάδες συμμετέχοντες
Επόμενο άρθροΒ. Κικίλιας: Η επιπολαιότητα κάποιων λίγων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολλών