Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, αποφάσισαν ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες,στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες,μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Το ζήτημα της Τουρκίας επικράτησε στην έναρξη της Συνόδου,με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της χώρας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου,ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ευρωπαικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο η Σύνοδος, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα» εξέφρασε ο Αλ.Τσίπρας,σε τηλεφωνικές επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.

ΠΗΓΗ : ΕΡΑ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποχαιρέτισε τον Ανουάρ o Παναθηναϊκός
Επόμενο άρθροΗ επανδρωμένη κάψουλα της SpaceX επιστρέφει στη Γη στις 2 Αυγούστου