Στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιείται το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει συγκαλέσει η Αθήνα. Προσερχόμενος ο υπουργός Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει την Τουρκία να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο.

«Θα συζητήσουμε σήμερα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση που εξελίσσεται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν στην Τουρκία εδώ και χρόνια».
«Έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μπορέλ: Δεν θα δεχτούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα το ενδεχόμενο αύξησης της  χρηματοδότησης προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιντλιμπ της βορειοδυτικής Συρίας μετά τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συσκεψη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, εξήγησε ο Μπορέλ, όμως υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Θα το συζητήσουμε», είπε ο Μπορέλ. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετική είδηση: Κ. Τασούλας στην ΕΡΤ: Πρωτοφανής η κατάσταση στα σύνορα (video)

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοινό ανακοινωθέν ΥΠΕΞ-ΕΕ : «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα-Ανησυχία για τα σύνορα»
Επόμενο άρθροΠρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Σλοβακία