Μετά το χθεσινό αδιέξοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων

 

Οι Βρετανοί βουλευτές λένε όχι σε όλα και ναι σε τίποτα… Ο εύστοχος σχολιασμός της γαλλικής Liberation μετά και το χθεσινό αδιέξοδο στη Βουλή των Κοινοτήτων έρχεται την ώρα που η Τερέζα Μέι συγκαλεί μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο για να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις της.

 

Οι βουλευτές καταψήφισαν και τις τέσσερις εναλλακτικές ψηφοφορίες βυθίζοντας τη χώρα στο απόλυτo χάος με την πρωθυπουργό να πασχίζει – εις μάτην- να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

 

«Μία αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία είναι μέρα με τη μέρα πιο πιθανή», δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής της Ε.Ε για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας όμως ότι ακόμη μπορεί να αποφευχθεί.

 

Ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι βλέπει τρία εναλλακτικά σενάρια εφόσον οι βουλευτές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τις τελευταίες προτάσεις του Brexit -όχι συμφωνία, μακρά παράταση ή συμφωνία της πρωθυπουργού.

 

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το BBC, η Συντηρητική πρωθυπουργός και οι υπουργοί της θα καθίσουν σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου επί πέντε ώρες για να αποφασίσουν εάν θα πάνε σε πρόωρες εκλογές, εάν θα καταθέσουν μια ανανεωμένη συμφωνία για το Brexit, ή αν θα υπάρξει αλλαγή στην διάδοχη κατάσταση του κόμματος των Συντηρητικών. Για την εφημερίδα «Telegraph», οι πρώτες τρεις ώρες θα είναι ένα πολιτικό υπουργικό συμβούλιο ενισχύοντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου είτε να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο Brexit είτε να αντιμετωπίσει την προοπτική εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί την Μέι, έσπευσε να προκρίνει την τρίτη λύση εξαίροντας την ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία των Συντηρητικών ως ένα πρώτο βήμα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θεωρεί ότι οι εναλλακτικές προτάσεις θα πρέπει να τεθούν ξανά αύριο σε ψηφοφορία. Την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΒBC, η Μέι ενδέχεται να θέσει σε ψηφοφορία την συμφωνία αποχώρησης για τέταρτη φορά.

 

Xθες, μετά την καταψήφιση και των τεσσάρων εναλλακτικών ψηφοφοριών, η Μέι έχασε ένα ακόμη πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών.

 

Ο Νικ Μπόουλς, διακεκριμένος κοινοβουλευτικός της παράταξης της πρωθυπουργού ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά την απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της εναλλακτικής που πρότεινε στη Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για δεύτερη φορά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η εξαγορά της Gemalto από την Thales έναντι 4,8 δισ. ευρώ
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε από το γραφείο του Μπόλαρη η Θωμαρίτα Καλδάρα