Με ικανοποιητική πληρότητα, όπως επιτρέπει το πλαφόν επιβατών, αναχώρησαν τα πλοία για τα νησιά, την πρώτη μέρα απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σε ισχύ αυστηροί κανόνες προστασίας τόσο πριν από τον απόπλου, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα πλοία λύνουν κάβους και σαλπάρουν. Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού πέρασε στην επόμενη φάση, με το άνοιγμα όλων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας.

Σταδιακή αναμένεται να είναι η αύξηση της ζήτησης των εισιτηρίων στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς πράκτορες. Οι μήνες στους οποίους επενδύουν είναι ο Ιούλιος και Αύγουστος. Από το μηδέν σιγά σιγά έχει ξεκινήσει τις τελευταίες 10 μέρες τμηματικά να αυξάνεται η κίνηση.

Για τις πρώτες δύο μέρες, τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, ταξιδεύουν με αρκετά μεγάλη πληρότητα.

«Υπάρχει την τελευταία εβδομάδα αυξημένη κίνηση περίπου 30% γενικά και ειδικά για Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη. Ας ελπίσουμε με τη μείωση του ΦΠΑ από 1η Ιουνίου να αυξηθεί η ζήτηση» δήλωσε ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Χρήστος Ασάλας.

Οι επιβάτες ταξιδεύουν φορώντας μάσκα και έχοντας συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας, ενώ υποβάλλονται και σε θερμομέτρηση. Το πλήρωμα φροντίζει να ενημερώσει τους επιβάτες για τις θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό ότι κάποιος επιβάτης δεν αισθάνεται καλά, ξεκινάει αμέσως η διαδικασία της απομόνωσης. Αν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα, ο ασθενής απομονώνεται σε μια γωνιά και ενημερώνεται ο υποπλοίαρχος και ο υπεύθυνος του πλοίου.

Από τη Σάμο, το πρώτο πλοίο αναχώρησε στις 08.30, με λιγοστούς επιβάτες, για Φούρνους, Ικαρία, Πάτμο, Λειψούς, Αρκιούς και Κω.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ξεκίνησαν δειλά δειλά οι μετακινήσεις. Η σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο είναι αναπόφευκτη, αλλά η αισιοδοξία κυριαρχεί στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

«Σαν πρώτη μέρα απελευθέρωσης της μετακίνησης στα νησιά, αναμενόμενο ήταν ότι δεν θα είχαμε τεράστια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες ημέρες, σαν πρώτη μέρα επαναλαμβάνω, σχολίασε ο Απόστολος Σουλιώτης», πρόεδρος της Κοινοπραξίας Πλοίων Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας – Παξών KERKISH SEAWAYS.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Απόστολος Παρούσης, ξενοδόχος: «Θα έχουμε μία καλή χρονιά και πρέπει να είμαστε ήρεμοι υπομονετικοί και με επιμονή».

Μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον του επιβατικού κοινού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας την πρώτη μέρα άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων προς Κέρκυρα. Αυξημένες, ωστόσο, παραμένουν οι προσδοκίες των ναυτικών πρακτόρων ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακάμψει η ακτοπλοΐα.

«Οι τρεις μήνες που περάσαμε ήταν καταστροφικοί. Όλα τα πρακτορεία πολύ δύσκολα» τόνισε ο Βασίλης Πιτούλης, ναυτικός πράκτορας.

Από την Τρίτη αναμένεται αύξηση των δρομολογίων στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας, αυξημένη κίνηση καταγράφηκε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη με το προεδρείο του ΣΕΕΝ

Πλέγμα θεμάτων που αφορούν την ακτοπλοΐα, συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση για την επανεκκίνηση της ελεύθερης μετακίνησης προς όλα τα νησιά και πιστοποιήθηκε η απολύτως θετική, μέχρι σήμερα, εμπειρία της εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τα ταξίδια με πλοία.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της πρόσθετης ενίσχυσης του κλάδου, ο οποίος έχει έντονα πληγεί από την πανδημία, με τον κ. Πλακιωτάκη να αναφέρει ότι η κυβέρνηση μελετά τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία των μελών της Συνδέσμου στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, έδωσε έμφαση στη σημασία της επιβατηγού ναυτιλίας για τη χώρα μας, αφού διασφαλίζει την επικοινωνία του 15% του πληθυσμού που ζει στα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, έχει εγκριθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 15 εκ. ευρώ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών, ενώ μειώνεται από την 1η Ιουνίου ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων από 24% σε 13%. Ταυτοχρόνως, καλύπτονται οι ναυτικοί με επιδότηση του καθεστώτος αναστολής εργασίας καθώς και με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Νίκος Καπόγλης, Χάρης Ζαββουδάκης, Γιάννης Ανδριώτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο εκπληκτικό καλάθι που πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με το… πόδι!
Επόμενο άρθροΈντονες αντιδράσεις για τη διεξαγωγή μεσημεριανών αγώνων