Από τον Phillips

Αγοράστηκε για μόλις 306 δολάρια. Θα πουληθεί για 18 εκατομμύρια

 

Καμιά φορά, περισσότερο από το όνομα του καλλιτέχνη, μετράει το… όνομα του ιδιοκτήτη ενός έργου. Ο Οίκος Phillips, είναι ο επόμενος οίκος, μετά από τον Christie’s και τον Sotheby’s, που προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το όνομα των Rockefeller, πουλώντας αντικείμενα από τη συλλογή τους. Όμως, εδώ, φαίνεται πως βρήκε ένα κρυμμένο διαμάντι…

 

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Phillips θα βγάλει σε δημοπρασία, στη Νέα Υόρκη, έναν μικρό πίνακα του Jackson Pollock, τον «Number 16«. Ο πίνακας, είχε αγοραστεί, το 1950, από τον τότε μελλοντικό αντιπρόεδρο Nelson Rockefeller, για μόλις 306 δολάρια. Σήμερα, αναμένεται να κινηθεί ίσως και παραπάνω από τα 18 εκατομμύρια δολάρια.

 

Το αστείο είναι ότι, μαζί με τον πίνακα, τον οποίο αργότερα (το 1952) ο Rockefeller δώρισε στο Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, θα δοθεί και η αρχική απόδειξη αγοράς των 306 δολαρίων. Και να σκεφτεί κανείς, ότι στη Βραζιλία έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» για την πώληση αυτού του πίνακα που το Βραζιλιάνικο Συμβούλιο του Μουσείου ζητά να μείνει στη χώρα, όμως το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας λέει ,ότι πρέπει να βγει στο σφυρί ως «αναγκαίο κακό» αφού το Μουσείο του Ρίο έχει ξεμείνει από ρευστό.

 

Ο «Number 16« είναι ένας από 16 γνωστούς πίνακες που δημιουργήθηκαν το 1950 σε μικρά κομμάτια μασονίτη (είναι τύπος πεπιεσμένου ξύλου) σύμφωνα με τον Phillips. Ο καλλιτέχνης είχε αρκετά τέτοια κομμάτια πάνελ στο στούντιό του, τα οποία είχαν απομείνει από μια δουλειά που είχε κάνει ο αδερφός του, Sanford, το 1948. Η επιφάνειά του, στρώθηκε με στρόβιλους και σταγόνες χρώματος σε ασημί background με πιτσιλιές κίτρινων, κόκκινων και πράσινων λεπτών γραμμών.

 

Ο πίνακας ολοκληρώθηκε το ίδιο έτος και πουλήθηκε το 1950, όταν ο Pollock έκανε το δυναμικό του ξεκίνημα στην τέχνη. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1949, θα εμφανιζόταν σε άρθρο του περιοδικού Life, το οποίο αναρωτιόταν εάν ο Pollock «είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή ζωγράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Rockefeller, γνωστός συλλέκτης και φιλότεχνος, θα τον πρόσεχε γρήγορα. Δυστυχώς, ο Pollock θα σκοτωνόταν σε τροχαίο στο Hamptons, στα 44 του, το 1956.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης του οίκου Phillips, Robert Manley, λέει ότι ο πίνακας «είναι ένα μοναδικό, μικρής κλίμακας διαμάντι». Και προφανώς αντιλαμβάνεται, ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία του οίκου να εξαργυρώσει το όνομα Rockefeller. Τον Μάιο, ο Christie’s πούλησε έργα αξίας 800 εκατ. δολαρίων από τη συλλογή του αδελφού του Nelson, David, ενώ ο Sotheby’s θα βγάλει τον επόμενο μήνα σε δημοπρασία αντικείμενα από την οικία των Nelson και Happy Rockefeller.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘετική η Ένωση Εφοπλιστών για την απόφαση του IMO να επανεξετάσει το ζήτημα των ναυτιλιακών καυσίμων
Επόμενο άρθροΜαγείρεψε και προσέφερε πάνω από 100 γεύματα αγάπης