«Έκρηξη» στις πωλήσεις καταγράφει ο Phillips, με top lot, μετά τον πίνακα, ένα ρολόι

Το λέγαμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εδώ, στη “Deal”, ότι το next big thing στον κόσμο των συλλεκτών, μετά από τους masters και την τέχνη, γενικότερα, είναι τα ρολόγια. Τα αποτελέσματα ενός εκ των κορυφαίων οίκων δημοπρασιών, του Phillips, για το 2018, αποδεικνύουν του λόγου (του γραπτού, για την ακρίβεια) το αληθές.

 

Ο boutique οίκος δημοπρασιών, για το έτος που πέρασε, πούλησε αντικείμενα που «έπιασαν» συνολικά 916,5 εκατομμύρια δολάρια και αφορούσαν έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα. Αυτό, δείχνει μια αύξηση ύψους 29% σε σχέση με το 2017, καθόλου ασήμαντη, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των 220 ετών που «κουβαλά» ο Phillips.

 

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος, ο Phillips κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις κατά 27%, στα 794,3 εκατομμύρια δολάρια και οι ιδιωτικές συναλλαγές παρουσίασαν «έκρηξη» κατά 46% στα 122,2 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η εταιρία. Ο Phillips, ο (μικρότερος) αντίπαλος των Sotheby’s και Christie’s (οι οποίοι οδηγούν την αγορά) πούλησε αντικείμενα αξίας 592,9 εκατομμυρίων δολαρίων (40% αύξηση) σε δημοπρασίες σύγχρονης τέχνης και τέχνης του 20ου αιώνα.

 

Ωραία όλα αυτά. Όμως, ποια ήταν τα top lots της περασμένης χρονιάς για τον οίκο; Το κορυφαίο, ήταν ο πίνακας του 1932, «La Dormeuse» του Pablo Picasso, ο οποίος πουλήθηκε σε δημοπρασία, έναντι 57,8 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάρτιο. Αμέσως ακριβότερο lot, ήταν ένα ρολόι χειρός. Επρόκειτο για ένα Rolex, το οποίο ονομαζόταν «The Unicorn» (Ο Μονόκερως) και το οποίο πουλήθηκε για 5,9 εκατομμύρια δολάρια, σε δημοπρασία που διεξήχθη από τον Phillips τον Μάιο. Και, αν ο Picasso ήταν… αναμενόμενη ακριβή πώληση, αυτή του Rolex, επιβεβαιώνει μια τάση. Μια τάση, η οποία άνοιξε με την πώληση του Rolex Daytona, το οποίο φόραγε στο χέρι του o Paul Newman. Όταν το συγκεκριμένο ρολόι βγήκε σε δημοπρασία, το 2017, στον οίκο Phillips, έπιασε 17,8 εκατομμύρια δολάρια. Γεγονός λογικό για έναν συλλέκτη, αφού το συγκεκριμένο Rolex είχε χαρακτηριστεί ως «ο Μονόκερως των ρολογιών χειρός».

 

Η τάση συνεχίστηκε και το 2018, συμπαρασύροντας τις τιμές και των άλλων, κλασικών μοντέλων της Rolex, προς τα πάνω, με τον οίκο, έξυπνα, να επαναφέρει στις δημοπρασίες του έναν… «Μονόκερω», παίζοντας με τους συνειρμούς στα μυαλά των συλλεκτών.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ «Mr Huawei» πιέζεται και κοιτάζει… αλλού
Επόμενο άρθροΣτους 134 οι νεκροί από την κατάρρευση του φράγματος στη Βραζιλία