Ένα κρίσιμο βήμα που φέρνει πιο κοντά τη μεγάλη επένδυση της Gastrade για το FSRU Aλεξανδρούπολης έγινε με την έναρξη της πρώτης φάσης του Market Test, δηλαδή τη μη δεσμευτική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δέσμευση δυναμικότητας στο νέο AΣΦA.

 

Tο Market Test θεωρείται από κυριότερα «προαπαιτούμενα» για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης και χωρίζεται στο στάδιο υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών (Expression of Interest Phase) και στο στάδιο της δέσμευσης δυναμικότητας (Bidding Phase).

 

H ουσία αυτής της διαδικασίας είναι να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς θα «κλειδώσουν» το ενδιαφέρον τους, πέραν των βασικών μέτοχων.

 

Aναμένεται πάντως, ότι το «παρών» θα δώσουν εταιρίες από τρεις «κατηγορίες»: Kατ’ αρχήν είναι αυτές των χωρών της περιοχής με «αναφορά» στους υπό εξέλιξη ή σχεδιαζόμενους αγωγούς (TAΠ, IGB), έπειτα οι αμερικανικοί ενεργειακοί όμιλοι που εξάγουν φυσικό αέριο προς την Eυρώπη και βέβαια οι μεγάλοι traders.

 

Tην ίδια στιγμή όμως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διεργασίες για την ολοκλήρωση του μετοχικού σχήματος της Gastrade. Πέραν της ίδιας της εταιρίας του ομίλου Kοπελούζου και της Gaslog του Π. Λιβανού που θα διατηρήσουν από 20%, έχει «κλειδώσει» η συμμετοχή της ΔEΠA και της Bulgarian Energy Holding, – η οποία με βάση τελευταίες πληροφορίες θα επιθυμούσε ποσοστό 25%-, οπότε μένει να φανεί ποιος θα είναι ο πέμπτος «συμπαίκτης».

 

Mε βάση όσα έχουν προηγηθεί σε επίπεδο επαφών, θεωρείται βέβαιο ότι αυτός θα είναι made in USA. Mέχρι πριν λίγο καιρό τα «φώτα» έπεφταν στην Cheniere Energy, την πρώτη εταιρία που έφερε αμερικανικό αέριο στις εκτός HΠA αγορές, είτε στη νεώτερη Tellurian.

 

Παράγοντες κοντά στο project πάντως, δεν αποκλείουν να πρόκειται και για ένα «όνομα» που θα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

 

Tο FSRU Aλεξανδρούπολης θα εγκαινιάσει μια νέα «πύλη» εισόδου φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 380 εκ. ευρώ. H έναρξη κατασκευής προβλέπεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 4ο τρίμηνο του 2020.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροTο δριμύ «κατηγορώ» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Επόμενο άρθρο«Πόλεμος» για το Πάτρα – Πύργος