Στο πλαίσιο της ζώνης doc, μεταδίδεται το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Λίντιτσε «Ένα δέντρο θυμάται», παραγωγής 2018, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στις 23:45.

Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Λίντιτσε, το οποίο οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του επικεφαλής του Προτεκτοράτου Βοημίας και Μοραβίας, Ράινχαρντ Χάιντριχ, στην Πράγα το 1942.

Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη, όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.


Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν.

Το Λίντιτσε είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο, καθώς καταστράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας.

Παράλληλα, κέρδισε το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Επίσης, απέσπασε την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Επιπλέον, προβλήθηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» στο Καστελλόριζο και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά» στο Γκάζι.

Σε διεθνές επίπεδο, έχει προβληθεί στο «Strasburg Film Festival» (Βιρτζίνια, ΗΠΑ), στο «Liverpool International Film Festival 2018», στο «Ogeechee International History Film Festival» (Τζόρτζια, ΗΠΑ) και στο «Benton Park Film Festival» (Μιζούρι, ΗΠΑ).

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Δίστομο και τον Αύγουστο στο Κομμένο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για το ολοκαύτωμά τους από τους Ναζί.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας.

Αφήγηση: Τάσος Ράπτης.

Μοντάζ: Όλγα Κουρμούζη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος.

Μουσική: Μαρία Μπούα.

Κόλορ: Γρηγόρης Αρβανίτης.

Sound design: Γιώργος Μηλιώρης.

Διάρκεια: 87΄

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο3ος αγώνας δρόμου ειρήνης “Γρηγόρης Λαμπράκης”
Επόμενο άρθροΠρος παρατήρηση ο πιο φωτεινός και πιο μεγάλος Δίας του 2019