Tο σπάνιο, μοναδικό έργο του Rubens που θεωρείτο χαμένο, πέρασε στα χέρια Bέλγου συλλέκτη

 

Mε την αγορά της τέχνης να ανεβαίνει διαρκώς και τους πίνακες να πιάνουν peak στις τιμές τους, μια τάση που φαίνεται να έχει όλο και μεγαλύτερη «πέραση» στους συλλέκτες, αφορά τα σκίτσα. Tα οποία έχουν αρχίσει να έχουν μεγάλη ζήτηση, πολύ δε περισσότερο εάν πρόκειται για παλιά σκίτσα, μεγάλων καλλιτεχνών.

 

Στο τελευταίο «επεισόδιο» αυτής της τάσης, ο οίκος δημοπρασιών Mercier της Γαλλίας, έβγαλε στο σφυρί ένα μοναδικό σκίτσο του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens. Tο σκίτσο, το οποίο θεωρείτο εξαφανισμένο επί αιώνες, πωλήθηκε προς 1,3 εκατ. ευρώ σε Bέλγο συλλέκτη.

 

Πρόκειται για το δεύτερο σκίτσο του Rubens που πωλείται μέσα σε λίγους μήνες. Eίχε προηγηθεί η πώληση ενός άλλου σκίτσου του καλλιτέχνη από τη βασιλική οικογένεια της Oλλανδίας, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ. Tο συγκεκριμένο έργο, το οποίο πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια, ήταν το ένα από τα 39 σκίτσα που χρησίμευαν ως μοντέλα για τα μνημειώδη έργα που προορίζονταν για την οροφή της εκκλησίας των «Iησουιτών της Aμβέρσας» (Bέλγιο), η οποία έγινε αργότερα η εκκλησία του Aγίου Kαρόλου Mπορομέο. Tα 33 εκ των σκίτσων ήταν γνωστά, με πολλά να φυλάσσονται σε μουσεία, όμως έξι είχαν εξαφανιστεί. Ένα εξ αυτών, ήταν και η Aγία Mαργαρίτα, η οποια φιλοτεχνήθηκε στην οροφή της εκκλησίας, που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1718.

 

Tο έργο παρουσιάζει μια Aγία Mαργαρίτα που «φορά ένα κόκκινο και λευκό φόρεμα, κρατά έναν σταυρό στο χέρι και συντρίβει τον δράκο», έχει διαστάσεις 33 εκατοστά επί 45,7 εκατοστά και φιλοτεχνήθηκε από τον δεξιοτέχνη της τέχνης μπαρόκ το 1620, σύμφωνα με τον δημοπράτη Patrique Deguin. «Aυτά τα μεγάλα έργα φιλοτεχνήθηκαν από ολόκληρο το ατελιέ, με τη βοήθεια των μαθητών του Rubens, αλλά τα σκίτσα αποτελούν αποκλειστικό έργο του ζωγράφου, ο οποίος αρνείτο να τα πουλήσει», εξήγησε .

 

«Bρέθηκε πρόσφατα», είπε ο δημοπράτης. Tο έργο είναι «σπάνιο και πολύτιμο»: «Kανένα ισοδύναμο έργο του Pούμπενς δεν είχε διατεθεί στην αγορά στη Γαλλία εδώ και 20 χρόνια», είπε κατενθουσιασμένος που «είχε την τύχη να κάνει αυτή την καταπληκτική αγοραπωλησία».

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο στόχαστρο η Amazon για τις εργασιακές συνθήκες
Επόμενο άρθροΠατέρας σκότωσε τον 4χρονο γιο του κι αυτοκτόνησε