Η Περιφέρεια Κρήτης αποφάσισε τη συμμετοχή της στη συνάντηση του δικτύου Venetian Cultural Route, για την ένταξη της ενετικής διαδρομής στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Η εν λόγω συνάντηση, θα διεξαχθεί στο Τρεβίζο της Ιταλίας στις 17 και 18 Απριλίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος για τη διαδικασία της πιστοποίησης αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το δίκτυο.

 

Την πρωτοβουλία για την ένταξη της Ενετικής Πολιτιστικής Διαδρομής στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Ca’Foscari της Βενετίας, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών Τουριστικής Οικονομίας, το οποίο υποστηρίζεται και από την Περιφέρεια Βένετο.

 

Στο ανωτέρω δίκτυο πρόκειται να συμμετάσχουν 6 χώρες, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Κύπρος και από κάθε χώρα εκδήλωσαν ενδιαφέρον πολλοί δήμοι και περιφέρειες.

 

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών, ξεκίνησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 με την ανακήρυξη της διαδρομής Saint Jacques de Compostelle. Έχουν καθιερωθεί πάνω από 30 Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες προσφέρουν έναν πλούτο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτή και αποτελούν βασικούς πόρους για υπεύθυνο τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια πρόσκληση για να ταξιδέψει κάποιος και να ανακαλύψει την πλούσια και ποικίλη κληρονομιά της Ευρώπης, προωθώντας την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε τόπους με ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Οι διαδρομές είναι φορείς των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης: ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμική πολυμορφία, διαπολιτισμικός διάλογος και διασυνοριακές αμοιβαίες ανταλλαγές.

 

Οι διαδρομές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αρχιτεκτονική και τα τοπία μέχρι θρησκευτικές επιρροές, από τη γαστρονομία και την άυλη κληρονομιά, μέχρι τις μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής τέχνης, της μουσικής και της λογοτεχνίας.

 

Η πιστοποίηση “Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης” αποτελεί εγγύηση αριστείας. Τα δίκτυα υλοποιούν καινοτόμες δραστηριότητες και έργα με πέντε προτεραιότητες δράσης: Συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, αξιοποίηση της μνήμης, της ιστορίας και της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές για τους νέους της Ευρώπης, σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, πολιτιστικό τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω του προγράμματος, προσφέρει ένα μοντέλο πολιτιστικής και τουριστικής διακρατικής διαχείρισης, που ενθαρρύνει συνέργειες μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, σε ένα ευρύ φάσμα ενώσεων και κοινωνικοοικονομικών φορέων.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο 2020 θα γίνουμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ
Επόμενο άρθροΗ υπερθέρμανση των ωκεανών μειώνει τη βιώσιμη αλιεία