Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Νωρίτερα επικράτησε ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα καθώς υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του δικηγόρου πολιτικής αγωγής και της Εισαγγελικής Λειτουργού με αφορμή αναφορά του Δημήτρη Βερβεσού , του πρόεδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  η οποία στρέφεται κατά της Εισαγγελέως Αριστοτέλειας Δόγκα, για τις τοποθετήσεις της σε σχέση με τους δικηγόρους υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων. Εντολή να παραμείνει στην έδρα έλαβε από τον Προϊστάμενό της η εισαγγελέας.

Μεσούσης της διαδικασίας, αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, μπήκε στη δικαστική αίθουσα και ζήτησε να εκφράσει προφορικώς τη δυσαρέσκεια των δικηγόρων για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση της για το ρόλο των δικηγόρων.Η εισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο αναφέροντας πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής.

Στο ακροατήριο σημειώθηκε ένταση και η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν και έδωσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας.

Το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο επανήλθε μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, με την εισαγγελέα να ενημερώνει το δικαστήριο ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεση της να δηλώσει αποχή, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έλαβε αρνητική απάντηση. Η εισαγγελέας είπε ότι η εντολή του προϊσταμένου της ήταν να παραμείνει στη θέση της.

Καταπέλτης η εισαγγελέας

«Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει».

Η Εισαγγελέας Έδρας του Μικτού ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη δεν άφησε με την αγόρευση της καμία αμφιβολία για όσα έγιναν τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου 2018 στο εξοχικό σπίτι του ροδίτη κατηγορούμενου στην περιοχή της Λίνδου στην Ρόδο.

Δήλωση -καταγγελία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας » τονίζει στην αναφορά του ο κ. Βερβεσός και προσθέτει «Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού».

Καλεί δε, την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη  και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Και ζητεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.».

«Ορθώς οι δικηγόροι αντέδρασαν», υποστηρίζει ο συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, Α. Κούγιας και προσθέτει πως ενώ η προσπάθεια της κ. Εισαγγελέως Δόγκα ήταν υπεράνθρωπη, είναι λάθος ότι ταύτισε τον εαυτό της με το θύμα.

Αιχμές κατά της εισαγγελικής αγόρευσης και από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσο, ο οποίος σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση. Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά την αποπομπή του Α. Σκέρτσου

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Χαρίτσης αναφέρει: «Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του. Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς «η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα», όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης».

Τι απαντά ο Α. Σκέρτσος

«Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή», ανάφερει σε δήλωσή του ο κ. Άκης Σκέρτσος. Αφού εκφράζει τη λύπη του που η εν λόγω ανάρτηση παρερμηνεύθηκε, επαναλαμβάνει την ευχή του «οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Η δήλωση του κ. Άκη Σκέρτσου έχει ως εξής: «Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης».

 

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαρωτικοί έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία (video)
Επόμενο άρθρο«Αποφασίστε τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα»