Σε έντονα πτωτικό ξεκίνημα την πρώτη μέρα του 2019 παραπέμπουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την οικονομία της Κίνας που απογοήτευσαν.

 

Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones υποχωρούν 364 μονάδες, του S&P 500 40 μονάδες και του Nasdaq 138 μονάδες.

 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση στην Κίνα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin και της Markit, ο μεταποιητικός τομέας της χώρας συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 50,2 μονάδες το Νοέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 που ο δείκτης υποχωρεί από τις 50 μονάδες. Μονάδες κάτω του επιπέδου αυτού καταδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

 

Οι επενδυτές εξακολουθούν παράλληλα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της εμπορικής διένεξης Πεκίνου – Ουάσινγκτον. Οι New York Times μετέδωσαν πως ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα Robert Lighthizer είπε σε συνεργάτες του ότι θέλει να αποτρέψει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το να δεχτεί “κούφιες υποσχέσεις” από την Κίνα. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Lighthizer προειδοποίησε τον Τραμπ ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δασμοί προκειμένου το Πεκίνο να προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διεξάγουν αυτήν την περίοδο διαπραγματεύσεις για μια εμπορικό συμφωνία, μετά την “ανταλλαγή” δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ήταν χειρότερη χρονιά για τους βασικούς χρηματιστηριακές δείκτες της Wall Street από το 2008, καθώς η κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων διαμόρφωσαν ένα νέο, όχι ιδιαίτερα ευοίωνο τοπίο για τους επενδυτές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος στα νότια προάστια
Επόμενο άρθροΣε ποιους πρώην εργαζόμενους εταιρειών θα δοθεί εφάπαξ 1.000 ευρώ