Κλειστές δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες πρόκειται να δημιουργηθούν σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο μέχρι το καλοκαίρι, μετά από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση για επίταξη ακινήτων στα προαναφερόμενα νησιά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, ενώ ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση με τοπικούς φορείς καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Ο υπουργός Μετανάστευσης χαρακτήρισε το μέτρο «έκτακτης ανάγκης» και υπογράμισε ότι συντρέχουν θέματα ασφάλειας στα νησιά. Οι δομές θα αρχίσουν να κατασκευάζονται τον Μάρτιο και θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι, σημείωσε ο Νότης Μηταράκης. «Ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ΠΝΠ θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή και δεν φοβόμαστε αντιδράσεις βουλευτών πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι νεοεισερχόμενοι θα διαμένουν στις κλειστές δομές προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση και η διαδικασία του ασύλου. Όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές αλλά και στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται άσυλο, θα ακολουθείται η διαδικασία της επιστροφής. Όσοι διαμένουν στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα ενώ το βράδυ οι δομές θα μένουν κλειστές.

Για τον λόγο αυτό εκταμιεύονται άμεσα 9,5 εκατ. ευρώ σε 36 δήμους, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την φιλοξενία προσφύγων.

Συγκεκριμένα εκταμιεύεται άμεσα με υπουργική απόφαση, το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, σε 36 Δήμους, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.

Με την νέα νομοθεσία προβλέπεται η ανά τρίμηνο καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.
και μεταναστών, με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Οικονομικών.

Οι κατασκευές των κλειστών δομών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης προσθέτοντας ότι οι νέες δομές θα είναι ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η επίταξη ήταν «ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για να δώσουμε λύσεις». Τονιζοντας ότι οι νέες δομές θα είναι ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες. Οι επιτάξεις των εκτάσεων θα ισχύσουν για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου, όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «ΑΠΟ ΤΙΣ 6» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στοίχημα της κυβέρνησης είναι οι γρήγορες επιστροφές. Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για αναποτελεσματικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης.

Επισημαίνοντας ότι ο διάλογος χαρακτηρίζει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές» και τόνισε: «Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές». Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις τοπικές αρχές, αφού η ατζέντα είναι πολύ ευρύτερη και δεν αφορά μόνο τα κλειστά κέντρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά είπε ότι: «Είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα μας» είπε ο Σ. Πέτσας.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, δημάρχους των νησιών και κατοίκων και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη στις 10:00 στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών, έλαβαν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους. Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Επίσης, την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Εν τω μεταξύ, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Αφού αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε οριστεί για την Πέμπτη ανάμεσα στον περιφερειάρχη και δημάρχους και τον αρμόδιο υπουργό προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων, έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας.

«Δεν επιλύεται κανένα πρόβλημα, ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να λειτουργούν οι ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. «Δώσαμε πολύ πίστωση χρόνου, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν τριπλασιαστεί οι ροές, το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί», διευκρίνισε ο κ. Μουτζούρης.

«Είναι μία κακή επιλογή. Δεν εξυπηρετείται έτσι η αποσυμφόρηση» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα, από το καλοκαίρι, στα προαναχωρησιακά κέντρα, να μείνει στα όρια ο πληθυσμός που παραλήφθηκε. «Δόθηκε ένα σήμα αποστροφής από την κυβέρνηση και είναι επί ξυρού ακμής αυτή η στρατηγική», επισήμανε ο κ. Βούτσης. Δήλωσε ωστόσο απόλυτα σύμφωνος με την κυβέρνηση, στην ένταση της προσπάθειας διεθνώς, «γιατί δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό ζήτημα», όπως υπογράμμισε.

«Οι τοπικές κοινωνίες πληρώνουν το αδιέξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό – Θυμίζουν μνημονιακές εποχές οι επιτάξεις ακινήτων και εκτάσεων», ανέφερε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» στο θεσσαλικό κανάλι TRT.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι το δήθεν «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση στα νησιά και πως ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα στα ΜΜΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι αποφάσεις της ΔΕΗ για τη ΛΑΡΚΟ
Επόμενο άρθροΜεταναστευτικό: Απόφαση για την δέσμευση των εκτάσεων-Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες-Ανταποδοτικά €9,5 εκ. στους δήμους