Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως ευάλωτους στην έκθεση σε καύσωνες, θέτοντας τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών και νεφρικών νόσων και άλλων συνδεόμενων με τη θερμότητα θανατηφόρων νόσων, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη φαίνονται πιο σοβαρά για τους ηλικιωμένους, τους αστικούς πληθυσμούς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Και η Ευρώπη και η ανατολική Μεσόγειος είναι πιο ευάλωτες από την Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία λόγω πολλών ηλικιωμένων που ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, ανέφεραν οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

 

“Οι τάσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτών που εκτίθενται και των τρωτών σημείων δείχνουν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο για την υγεία, τώρα και στο μέλλον”, δήλωσε ο Χίλαρι Γκράχαμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Υόρκης της Βρετανίας κι εκ των επικεφαλής της έρευνας.

 

Η έρευνα συνέλεξε στοιχεία από 27 ακαδημαϊκά ιδρύματα σε κλάδους από την υγεία έως τη μηχανική και την οικολογία, καθώς και τις ειδικές γνώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των διακυβερνητικών οργανισμών παγκοσμίως.  Το βασικό πόρισμα είναι ότι, ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι, ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί).

 

Το 2017 περίπου 157 εκατομμύρια περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε κύματα καύσωνα διεθνώς σε σχέση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι το 2016. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 2000-2017, κάθε άνθρωπος εκτίθετο κάθε χρόνο περίπου μιάμιση έξτρα μέρα σε κύματα καύσωνα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1986-2000. Στο μέλλον η κατάσταση θα είναι χειρότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο στους καύσωνες, με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά των σχετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, διαβήτη, νεφρών κ.α.) και των θανάτων.

 

Η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού (αύξηση του ποσοστού των ατόμων άνω των 65 ετών) και η ολοένα μεγαλύτερη συσσώρευση ανθρώπων στις πόλεις συνεπικουρούν στους κινδύνους που δημιουργούνται από την υπερθέρμανση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις), όπου το 42% και το 43% αντίστοιχα των ανθρώπων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτοι στις αυξημένες θερμοκρασίες, έναντι μικρότερου ποσοστού 35% στη νοτιοανατολική Ασία και 38% στην Αφρική.

 

Επισημαίνεται ακόμα ότι με το θερμόμετρο να ανεβαίνει πολλές εργασίες -ιδίως οι χειρωνακτικές όπως στη γεωργία- θα γίνονται πιο δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία. Το 2017 χάθηκαν 153 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της έκθεσης στις αυξημένες θερμοκρασίες, 62 δισεκατομμύρια περισσότερες από όσες το 2000, από τις οποίες το 80%- αφορούσαν τον αγροτικό τομέα, το 17,5% το βιομηχανικό τομέα και μόνο το 2,5% τον τομέα των υπηρεσιών. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι απώλειες είναι τεράστιες τόσο για τις εθνικές οικονομίες όσο και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών».

 

Τέλος, η μελέτη προειδοποιεί, ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις θα ευνοήσουν την μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων (δάγκειου, ελονοσίας, χολέρας κ.α.), ιδίως μέσω κουνουπιών και μολυσμένων υδάτων.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη 36χρονος Σκοπιανός για τις φθορές στις συνοριακές πυραμίδες
Επόμενο άρθροΧίλια ευρώ για χίλιους τυχερούς