Έρευνα έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας για όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε Λέσβο και Χίο.Θα εξεταστούν οι υπηρεσιακές ενέργειες αστυνομικών αλλά και οι καταγγελίες πολιτών για άσκηση υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε βάρος τους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με προσήλωση στην αποστολή του σώματος δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ. Συνολικά 21 άτομα συνελήφθησαν ή ταυτοποιήθηκαν για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών και την καταστροφή των προσωπικών τους αντικειμένων, σε Χίο και Λέσβο.

Έρευνα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Χίο και τη Λέσβο, ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ, διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος της έρευνες να καταλογιστούν ευθύνες είτε σε αστυνομικούς είτε σε πολίτες που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος δήλωσε πως: «Οι αστυνομικοί έχουν στολή και αποστολή. Οι όποιες ευθύνες, θα καταλογισθούν μέχρι κεραίας. Έκνομες ενέργειες δεν γίνονται ανεκτές. Οι αποφάσεις που χρειάζεται να παρθούν, θα παρθούν με ψυχραιμία, με προσήλωση στην αποστολή του Σώματος, αλλά και πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τόπος, η Αστυνομία και οι αστυνομικοί, σε πρωτόγνωρες συνθήκες αμφισβήτησης του κράτους δικαίου».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανές φιάσκο και εικόνες ντροπής στα νησιά.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Λέσβο και την Χίο, τραυματίστηκαν συνολικά 51 αστυνομικοί και 14 πολίτες, συνελήφθησαν 14 άτομα για διάφορα αδικήματα. Προσήχθησαν 10 και ταυτοποιήθηκαν συνολικά 11 άτομα.

Στη μεν Χίο συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα και ταυτοποιήθηκαν άλλα 9, ως ενεχόμενα στην επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ που διέμεναν σε ξενοδοχείο του νησιού και μάλιστα την ώρα που κοιμόνταν στα δωμάτια τους. Κατά περίπτωση, οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, της απόπειρας παράνομης βίας και βίας κατά υπαλλήλων και τέλος της φθοράς ξένης περιουσίας. Το αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Χίου τους παρέπεμψε να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο στις 30 Απριλίου.

Στη Μυτιλήνη συνελήφθησαν 3 άτομα και προσήχθησαν 2 για την επίθεση στα δωμάτια ξενοδοχείου όπου διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ την ώρα που αυτοί απουσίαζαν, την καταστροφή των προσωπικών τους αντικειμένων τα οποία και έκαψαν ή πέταξαν στη θάλασσα. Κατά περίπτωση οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για τις πράξεις της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης και τέλος της φθοράς ξένης περιουσίας. Το αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Χίου τους παρέπεμψε να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο στις 11 Ιουνίου.

Δικηγόροι της Μυτιλήνης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα επεισόδια ζητώντας την τιμωρία «όσων ένστολων ενήργησαν προβαίνοντας συλλογικά και συστηματικά σε πλείστες όσες εγκληματικές πράξεις» ενώ και συντονιστική επιτροπή κατοίκων και αιρετών της Χίου κατέθεσε επίσης μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφή των αυτοκινήτων τους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Ιχνηλατείται η πορεία των νοσούντων-Μέτρα προφύλαξης-Αναστέλλονται τα επισκεπτήρια (video)
Επόμενο άρθροΣτην Ελλάδα επιστρέφει από το Τζιμπουτί Έλληνας ναυτικός