Ερημικά αξιοθέατα, κλειστά ξενοδοχεία, κλίμα ανησυχίας συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο ζουν και εργάζονται οι επαγγελματίες του τουρισμού. Η πανδημία φαίνεται να χτυπά αυτήν την εποχή τα Βαλκάνια, ενώ οι έλεγχοι είναι διαρκείς στον Προμαχώνα, ώστε να προστατευτεί η χώρα από την είσοδο ασθενών με Covid-19. Σε αυτήν τη διαρκή υγειονομική μάχη, οι άνθρωποι του τουρισμού προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό προϊόν αλλά και να αντέξουν οικονομικά στις δυσμενείς συνθήκες. Το ert.gr χαρτογραφεί την εικόνα που συνθέτουν οι μεγάλοι πόλοι έλξης επισκεπτών, όπως είναι η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και παρουσιάζει τις δυσκολίες που καταγράφονται.

Δύσκολο το καλοκαίρι για τη Ζάκυνθο

Του Σάκη Νέγκα

Ένα περίεργο και δύσκολο για τη Ζάκυνθο καλοκαίρι, είναι το εφετινό, λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τους πρώτος τουρίστες, Τσέχους και Ολλανδούς, να κάνουν «πρεμιέρα» στην τρέχουσα τουριστική σεζόν στο νησί την 1η Ιουλίου και έκτοτε να συνεχίζονται υπό τις γνωστές ιδιαίτερες συνθήκες οι διεθνείς πτήσεις και οι αφίξεις και άλλων αλλοδαπών επισκεπτών διαφόρων εθνικοτήτων, εκτός, όμως, των Βρετανών που ήταν και είναι, οι εκπρόσωποι της σημαντικότερης-ακόμα- τουριστικής αγοράς για το νησί αυτό του Ιονίου.  Όπως μεταξύ άλλων τονίζουν οι τέσσερις σύλλογοι ξενοδόχων της Ζακύνθου (δημοτικών ενοτήτων Ζακυνθίων, Λαγανά, Αρκαδίων και Αλυκων), λίγα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα άνοιξαν ή θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες του νησιού, αφού πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ σημαντικά διλήμματα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Μάλιστα, όπως προβλέπουν οι ξενοδόχοι, στη Ζάκυνθο θα ανοίξουν σταδιακά έως τέλος Ιουλίου το 50% περίπου των ξενοδοχείων και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η τουριστική κίνηση και η πληρότητα δεν θα ξεπεράσουν το 20%… Όσο, δε, για τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης, αυτές σύμφωνα με τους συλλόγους ξενοδόχων, εξαρτώνται από το άνοιγμα των αγορών, όπως της Βρετανικής, που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών, ενώ αναγκάζονται όπως διευκρινίζουν να στηριχτούν σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής (LASTMINUTE) με πολύ χαμηλές τιμές…

Παράλληλα, υπογραμμίζουν, πως εφέτος βασίζονται ιδιαίτερα στον εσωτερικό τουρισμό και για το σκοπό αυτό έχουν ετοιμάσει ελκυστικά πακέτα για τους Έλληνες, όμως αυτό δεν φτάνει, γιατί τα νούμερα της εγχώριας τουριστικής αγοράς είναι πάρα πολύ μικρά, κάτι που σημαίνει μια ιδιαίτερα δύσκολη σαιζόν για όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί, και ως προς το οικονομικό της αποτέλεσμα και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Ενδεικτικά, οι σύλλογοι ξενοδόχων της Ζακύνθου, τονίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως: τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι δύσκολα στην εφαρμογή τους, η έλλειψη κρατήσεων και το πλήθος ακυρώσεων, η έλλειψη χρηματοδότησης ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα προετοιμασίας των τουριστικών μονάδων, η αβεβαιότητα αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Ιταλία κτλ, τα κλειστά σύνορα, οι αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, οι κυβερνητικές αποφάσεις με δυσκολία εφαρμογής σε όλους τους τομείς, η ανησυχία όσον αφορά την περίπτωση πιθανών κρουσμάτων στον χώρο των ξενοδοχείων ή και εκτός αυτών, όπως και η ανασφάλεια για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αντιμετώπισης τους καθώς και η αδυναμία κάλυψης Αστικής ευθύνης απέναντι σε τυχόν διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου τολμάμε να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «θέλουμε να λειτουργήσουμε για τον τουρισμό του νησιού και την τοπική οικονομία. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει, όχι μόνο για τη Ζάκυνθο, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Και βέβαια πρέπει να λειτουργήσει η Ελλάδα για τον τουρισμό και ο τουρισμός για την Ελλάδα. Πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, της οποίας βασικό όχημα είναι ο τουρισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, κινεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και άμεσα, αλλά και έμμεσα.» Επίσης, καλούν όλους τους συμπολίτες μας, με ωριμότητα και υψηλό συναίσθημα ευθύνης, να θωρακιστούν απέναντι στην επιδημία, να την αντιμετωπίσουν με κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και να στηρίξουν τον τόπο μας, ώστε να βγουν όλοι σύντομα νικητές και από αυτή την κρίση.

Επιπρόσθετα, την πολιτεία να προβεί σε ελέγχους για την τήρηση και εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων και για την σωστή και ενημέρωση των επιχειρηματιών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μεγαλουπόλεις.
Τέλος, οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου, γνωστοποιούν ότι έχουν το σήμα HEALTHFIRST, προσπαθούν να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, με ασφάλεια λειτουργούν για τους τουρίστες, για τους εργαζόμενους, αλλά και για την τοπική οικονομία, έχοντας, επίσης εξασφαλίσει συνεργασίες με τις καλύτερες μονάδες υγείας του νησιού, ενώ έχουν εκπαιδευτεί μαζί με τους συνεργάτες τους και το προσωπικό τους για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει σε κάθε χώρο εργασίας, που για πολλούς είναι και ο χώρος που ζουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Κέρκυρα

Κέρκυρα: Οι ελπίδες για περιορισμό των απωλειών, στους Άγγλους!

Του Γιάννη Ανδριώτη

«Μουδιασμένη» είναι η επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων στην Κέρκυρα, μικρή έως τώρα η ροή επισκεπτών σε αεροδρόμιο και λιμάνι. Οι ελπίδες των τουριστικών πρακτόρων εναποτίθενται πλέον στη βρετανική αγορά, από μέσα Ιουλίου. Ο ιδιοκτήτης πεντάστερου ξενοδοχείου στον όρμο του Κομμένου (μία από τις πιο φημισμένες και εντυπωσιακού κάλλους περιοχές της Κέρκυρας) Χάρης Αθηναίος, αποφάσισε να ανοίξει τη μονάδα από τα μέσα Ιουνίου όταν και ξεκίνησαν οι χερσαίες μεταφορές, πολύ πριν επιτραπούν οι διεθνείς πτήσεις προς την Κέρκυρα.

Θεωρούσε ότι, καθώς θα ήταν το μοναδικό πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα άνοιγε τις πύλες του αυτές τις πρώτες εβδομάδες, θα προσέλκυε έναν ελάχιστο αριθμό τουριστών ώστε να ξεκινήσει η σαιζόν σχετικά καλά. 20 και πλέον ημέρες μετά, δηλώνει στην ΕΡΤ μετανοιωμένος που πήρε την απόφαση να ανοίξει τόσο νωρίς, καθώς μόλις 9 πελάτες καταλύουν αυτές τις ημέρες στο (πολυέξοδο στη λειτουργία του) ξενοδοχείο…

Περιορισμένες οι ανοικτές ξενοδοχειακές μονάδες

Το κλίμα που μας μετέφερε ο κ. Αθηναίος αντανακλά λίγο – πολύ στην πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων στο νησί των Φαιάκων, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα, είτε είναι εστιατόρια, μπαρ και καφέ, είτε είναι τουριστικά καταστήματα και επιχειρήσεις που εδρεύουν στα θέρετρα της περιφέρειας.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κάνουν λόγο για ένα ποσοστό 30% περίπου των μονάδων στην Κέρκυρα που έχουν μέχρι στιγμής ανοίξει τις πύλες τους, η πλειονότητα των οποίων μάλιστα με περιορισμένο προσωπικό και διαθέσιμους χώρους. Περισσότερα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν από την άλλη εβδομάδα, όσο πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι πτήσεις από ευρωπαϊκές πόλεις προς το νησί.

Ίδιο σκηνικό βλέπει κανείς και στις τουριστικές περιοχές όπου τα ανοικτά restaurant και καφέ είναι λίγα και αυτά, συνήθως, με ελάχιστο κόσμο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοια εποχή, μέσα στον Ιούλιο.

Προσδοκίες, πλέον, σε Βρετανία

Οι προσδοκίες για αύξηση των αφίξεων σε Κέρκυρα και Επτάνησα έχουν εναποτεθεί στην αναμενόμενη άρση της απαγόρευσης εισόδου στους τουρίστες από τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι παραδοσιακά καταλαμβάνουν ποσοστό ακόμα και μεγαλύτερο του 40% από τις ετήσιες συνολικές αφίξεις. Την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των πτήσεων, προσεγγίζουν το αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» 10 έως 14 πτήσεις ημερησίως, την ώρα που τέτοια εποχή η αεροπορική κίνηση (θα έπρεπε να) κυμαίνεται στις 70 έως και 130 πτήσεις κάθε μέρα…

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Σπύρος Ιωαννίδης, τόνισε στην ΕΡΤ: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις συνεχίζονται σε όλα τα ξενοδοχεία, οι κρατήσεις έχουν μικρή ροή και οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο με το άνοιγμα κάποιων αγορών όπως η Βρετανική εκτιμούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει στο 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Ο Σπύρος Χαλκιόπουλος
Ο Σπύρος Χαλκιόπουλος

Ο Ιούλιος θα κρίνει την πορεία της σεζόν

«Από τις 11 του Ιουλίου αναμένεται μία αύξηση των πτήσεων, οπότε στο τέλος του Ιουλίου θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και για την υπόλοιπη σαιζόν», υπογράμμισε από την πλευρά του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας Σπύρος Χαλικιόπουλος. Οι τουριστικοί πράκτορες θεωρούν ότι αν επιτευχθεί ένας αριθμός αφίξεων που θα ξεπερνά τους 300.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος της σαιζόν, αυτό θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία. Ας σημειωθεί ότι πέρσι, η Κέρκυρα υποδέχθηκε σχεδόν 2.500.000 τουρίστες με το ενάμισι εκατομμύριο να έρχεται αεροπορικώς και τους 700.000 να είναι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Προσπάθειες για επανεκκίνηση της κρουαζιέρας

Μικρή «χαραμάδα» ανοίγει για την κρουαζιέρα, καθώς τουλάχιστον δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στη Μεσόγειο, εξετάζουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν έστω και δειλά, κάποιες πρώτες εκδρομές στην Αδριατική. Για το ενδιαφέρον αυτό έχει ενημερωθεί και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας και, αν οι προσδοκίες των εταιριών για ενδιαφέρον πελατών επαληθευτούν, τότε πιθανόν να δούμε να επανεκκινείται η κρουαζιέρα ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του κλάδου στην Κέρκυρα, επειδή ο χώρος ήταν ο πρώτος που επλήγη με την αρχή της πανδημίας λόγω των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων μέσα στα πλοία, υπάρχει επιφυλακτικότητα αλλά η έκδοση των προτάσεων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την Ε.Ε. λειτουργεί θετικά ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία στο συμβατικό τουρισμό για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η ανυπαρξία κρουαζιερών φέτος, έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στους καταστηματάρχες της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, αφού οι τουρίστες που κατεβαίνουν στο νησί για μερικές ώρες αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματός τους…

Δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω επιμήκυνση

Προσδοκίες δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Κέρκυρα έχει «μεγάλη σαιζόν» η οποία εκτείνεται χρονικά από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο, οι υποδομές των ξενοδοχειακών μονάδων και η διάρθρωση του τουρισμού δεν επιτρέπει αισιοδοξία για κίνηση το χειμώνα.

«Σε σχέση με την περίφημη επιμήκυνση της σαιζόν, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πέραν του Οκτωβρίου καθώς, ειδικά στην Κέρκυρα, ο καιρός είναι άστατος και δεν προσφέρεται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα», δηλώνει ο Σπύρος Ιωαννίδης.

 

 

Ρόδος - Μεσαιωνική πόλη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Της Χριστίνας Μέγα

Οι αφίξεις, μετά το άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με τους φορείς να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. «Ο κόσμος φοβάται» ανέφερε ο ξενοδόχος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βασίλης Μηναϊδης, τονίζοντας ότι ο Ιούλιος είναι καθοριστικός για την εξέλιξη των επόμενων μηνών.
Επισήμανε δε ότι σημαντικός παράγοντας για ν’ αλλάξει η ψυχολογία των τουριστών είναι να πεισθούν πως είμαστε ασφαλής ως προορισμός. Στην πρόβλεψη ότι οι αφίξεις, εάν και εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά, θα κυμανθούν στο 25% των περσινών, προέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου.Υποστήριξε ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε να είναι καλύτερη η εξέλιξη τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, εφιστώντας την προσοχή στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Οι τουρ οπερέϊτορς δεν πουλάνε εύκολα πακέτα», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, τονίζοντας ότι από τα 450 περίπου μεγάλα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει μόνο τα 80, καθώς οι κρατήσεις είναι χαμηλές.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στη Ρόδο φιλοξενούνται τουρίστες από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και Σουηδία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των Βρετανών, που αποτελούσε πάντα την κύρια αγορά της Ρόδου, όταν θα επιτραπούν οι πτήσεις. Εν τω μεταξύ θλιβερή είναι η εικόνα της Μεσαιωνικής Πόλης, ενός μνημείου που αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών και που φέτος είναι έρημη και σκοτεινή.

Κρήτη: Η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα στον τουρισμό

της Κατερίνας Πολύζου

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στον τουρισμό διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Κρήτη.

Οι πρώτες 70 αφίξεις πτήσεων εξωτερικού στο νησί, υπολείπονται από τις αντίστοιχες άλλων ετών στις αρχές του Απρίλη, ωστόσο βοηθούν για την -με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα- επανεκκίνηση της «τουριστικής βιομηχανίας», που -σε συνδυασμό τον πρωτογενή τομέα- συνιστούν την κύρια πηγή εσόδων.

Η Κρήτη, δέχεται φέτος περίπου το 1/3 των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019, ενώ συγκρατημένα απαισιόδοξοι για τον στόχο επέκτασης της σεζόν τον Οκτώβριο, δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, και σε σύνολο 235 πτήσεων την 1η Ιουλίου πανελλαδικά, στην Κρήτη, προσγειώθηκαν συνολικά 70 πτήσεις και συγκεκριμένα 54 στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου και 16 στα Χανιά, στο αεροδρόμιο “Ν. Δασκαλογιάννης”. Γρίφος για τους ξενοδόχους της Δυτικής Κρήτης που συγκεντρώνουν στοιχεία προκειμένου να διαμορφώσουν την περαιτέρω δράση τους, παραμένει η εικόνα του αεροδρομίου Χανίων, αφού η Fraport δεν δίνει στοιχεία.

Μέχρι σήμερα, τη μερίδα του λέοντος (1-5 Ιουλίου) την έχει το Ηράκλειο, στο οποίο αφίχθηκαν 31.500 επιβάτες -σε σύνολο 45.000 σε όλο το νησί. 11.500 από αυτούς, είναι Γερμανοί, ενώ μια νέα τάση είναι και οι Ελβετοί, που ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τον συγκεκριμένο προορισμό. Τεράστιο είναι το πλήγμα ωστόσο από τις παραδοσιακές αγορές, αφού υπάρχει «καθίζηση» σε Γάλλους, Βρετανούς και Αυστριακούς, ενώ εκτός είναι και οι πολίτες από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίου συνιστούν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στα Χανιά. Στη φετινή δύσκολη χρονιά, υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο για επιβεβαιωμένα κρούσματα, όταν θα κληθούν να εξυπηρετήσουν νοσούντες. Όλοι οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου στην Περιφέρεια Κρήτης εκτιμούν ότι οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι καθοριστικές: «Θα μετρηθούμε στις προκλήσεις και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» με τη λήξη της τουριστικής σαιζόν, είναι εάν τα τουριστικά πρακτορεία θα υπάρχουν και εάν καταβάλλουν τα ποσά που οφείλουν, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λασιθίου, Μανώλης Βαρκαράκης ο οποίος παράλληλα υπενθύμισε ότι την περασμένη, καλή χρονιά για τον τουρισμό, «χάθηκαν» 300 εκατομμύρια από την πτώχευση της Thomas Cook στην Ελλάδα.

Στα Χανιά έχουν ανοίξει 1 στις 5 τουριστικές επιχειρήσεις επισιτισμού, με το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο σε Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ ελαφρά αυξημένο είναι το ποσοστό των αντίστοιχων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στο Ηράκλειο.

Οι προσδοκίες για τον εσωτερικό τουρισμό

Ο εσωτερικός τουρισμός στην Κρήτη δεν ξεπέρασε ποτέ το 5% με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι παραδοσιακά στα Χανιά, σύμφωνα ωστόσο με τους παράγοντες του τουρισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη αύξηση.

Η κρουαζιέρα

Σημαντικό ωστόσο πλήγμα για την τοπική οικονομία είναι και η καταπόντιση της κρουαζιέρας, ενός τομέα που είχε σημειώσει πολύ δυναμική αύξηση τα 5 τελευταία χρόνια σε Χανιά και Ηράκλειο. Από τις 156 κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί να «δέσουν» στο λιμάνι τις Σούδα, αναμένουμε να πραγματοποιηθούν 30-50.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κρήτη λειτουργούν δύο ξενοδοχεία covid στη Χερσόνησο Ηρακλείου, ένα στο Ρέθυμνο, ένα στα Χανιά και ένα στο Λασίθι. Σε σύνολο 32.000 τουριστικών αφίξεων στην Κρήτη, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τρία κρούσματα.


ΧΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού, Μανώλη Γιαννούλη:

• 10-30 Ιουλίου θα ανοίξουν περισσότερες μονάδες
• Στα 440 συνολικά ξενοδοχεία λειτουργούν 5 – 10 ξενοδοχεία
• Για το μήνα Ιούλιο αναμένεται να αφίξεις 30%
Ενώ είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου για τον μήνα Οκτώβριο

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει. Σε σύνολο 180 μονάδων, λειτουργούν 10 μεγάλες μονάδες και άλλες 30 μικρότερες, οικογενειακού τύπου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού, Μανώλη Τσακαλάκη:

• Οι πληρότητες είναι 5-20%
• Το ένα τρίτο των εργαζομένων έχουν επαναπροσληφθεί: Το μισό και πλέον προσωπικό είναι εκτός εργασίας και αναμένεται να παραμείνει έτσι
• Πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη θα παίξει η εικόνα που θα αποκομίσουν οι τουρίστες και είναι επίσης είναι σημαντικό να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας όχι μόνο μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να διασωθεί η επόμενη τουριστική περίοδος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τα δεδομένα για τον Ιούλιο στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νίκο Χαλκιαδάκη, έχουν ως εξής:

• 50 πτήσεις την ημέρα στο Ηράκλειο την ημέρα κατά μέσο όρο
• 30/% των ξενοδοχείων λειτουργούν ενώ μπορεί να φτάσουν στο 50% τον Αύγουστο
• Οι πληρότητες κυμαίνονται στο 10 -25%

ΛΑΣΙΘΙ

Στο Λασίθι, η εικόνα είναι υποτονική, αφού το «πάγωμα» των αφίξεων των Βρετανών και των Σκανδιναβών, αποτελεί σοβαρό πλήγμα τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Νομού Μανώλη Βαρκαράκη, η κίνηση είναι κυριολεκτικά υποτονική, με ενδεικτικό παράδειγμα ένα συγκρότημα 700 κλινών, στο οποίο η περίοδος ξεκίνησε με 7 επισκέπτες.

• Σε σύνολο 30 -35.000 κλινών σε επίπεδο νομού, διαμένουν λιγότεροι από 1000 επισκέπτες, ενώ αυξάνονται τα παράπονα πολλών τουριστών στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
• Το πιο σημαντικό υπάρχουν πολλά παράπονα από τους πελάτες για τα πρωτόκολλα -κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες-
• Οι κρατήσεις κυμαίνονται 7-15% για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο στο 15-20%
• Σεπτέμβριος φαίνεται καλύτερος με ότι μπορεί να προκύψει ενδιάμεσα
• Στο Λασίθι έχει επαναπροσληφθεί το 20% περίπου των εργαζομένων

Σε κρίση οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, επισιτισμό και συναφή επαγγέλματα

Μέρα με την ημέρα, η αγωνία των εργαζομένων σε συναφείς με τον τουρισμό κλάδους, κορυφώνεται. Σύμφωνα με τους Προέδρους των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, πολλοί εργαζόμενοι είναι σε άθλια οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης φτώχιας, αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι εξώσεις, οι διακοπές ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και η πλήρης αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών.


Μάλιστα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού, Μανώλης Μπαμιάκης, έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία από τα σωματεία για συγκέντρωση τροφίμων και βασικών ειδών, ενώ ο χειμώνας αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον κλάδο.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων, κάνουν ωστόσο λόγο και για αδιανόητες προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία, για τους δικαιούχους των επιδομάτων:

• Ξενοδοχοϋπάλληλοι και οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, θα πάρουν 534 ευρώ από 01/06 – 30/09 και μετά θα μπουν ταμείο ανεργίας μέχρι τον Δεκέμβριο
• 400 ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους του επισιτισμού για τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο υπό όρους και προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση εργαζόμενου που πέρυσι πήρε 82 ημέρες επιδότηση και φέτος το σύστημα τον πετάει έξω και δεν λαμβάνει επίδομα.
• Στα δωδεκάμηνα ξενοδοχεία, οι εποχικά εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδότησης

Αναζητεί «παλμό» το Ηράκλειο Κρήτης

της Νεκταρίας Μανουσουδάκη

«Ζωή» στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης άρχισαν να δίνουν οι τουρίστες που φτάνουν στο νησί μετά το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για πτήσεις από το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τουριστικών περιοχών του δήμου Χερσονήσου, από τους πιο τουριστικούς δήμους της χώρας, που πριν από μία εβδομάδα έμοιαζαν με παραθαλάσσιους οικισμούς – φαντάσματα. Ήδη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος, Γιάννης Σέγκος, τα μισά καταστήματα και καταλύματα έχουν ανοίξει, ενώ μετά τις 15 Ιουλίου – με την έναρξη των αφίξεων και από τη Μεγάλη Βρετανία – αναμένεται να ανοίξουν και άλλες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, λόγω της πανδημίας, είναι συγκρατημένες και τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί επιχειρηματίες του τουρισμού αναφέρουν ότι οι αφίξεις δύσκολα θα ξεπεράσουν το 30% των περυσινών.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης, το «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένες περισσότερες από 100 πτήσεις και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, 52. Προέρχονταν από χώρες της βόρειας Ευρώπης (Τσεχία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Πολωνία) και κυρίως από τη Γερμανία. Χαρακτηριστικά, το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί 71 πτήσεις και την ώρα αιχμής, από τις 10 ως τις 11 το πρωί, προσγειωνόταν μία πτήση ανά πέντε λεπτά. Η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου στον αερολιμένα Ηρακλείου είναι συστηματική, αλλά οι τουρίστες δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από τα μέτρα όσο και από την τήρησή τους. Καθημερινά γίνονται 825 στοχευμένα τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού, ενώ επιπλέον 275 διενεργούνται στο αεροδρόμιο των Χανίων. Μέχρι στιγμής, από τα τεστ αυτά, έχουν εντοπισθεί δύο εισαγόμενα κρούσματα Covid-19 μεταξύ των χιλιάδων τουριστών που έχουν φτάσει στο νησί. Οι δύο τουρίστριες, μια γυναίκα από τη Ρουμανία και μία 20χρονη από τη Γερμανία, καθώς και οι αρνητικοί στον ιό συνοδοί τους, ο σύζυγος της πρώτης και η 18χρονη φίλη της δεύτερης, έχουν ήδη μεταφερθεί σε ένα από τα Covid ξενοδοχεία στην Χερσόνησο και η υγεία τους είναι καλή.

Το μήνυμα ότι η Κρήτη είναι ασφαλής προορισμός στέλνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, σημειώνοντας πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται πιστά από τις επιχειρήσεις του τουρισμού και το εκπαιδευμένο προσωπικό τους.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά  σε δασική έκταση στις Κεχριές Κορινθίας
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας – Εκκενώθηκαν προληπτικά παιδικές κατασκηνώσεις