Άλλο ένα deal έρχεται στην αγορά ρεύματος, που θα φέρει νέες «αναταράξεις» στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης, έστω κι αν δεν πρόκειται ούτε για εξαγορά, ούτε για απορρόφηση.

 

H συμφωνία μεταξύ της Ήρων (TEPNA-Engie-QPI), ενός από τους ομίλους που πρωταγωνιστούν σήμερα, με την Green, μια από τις εταιρίες εναλλακτικών παρόχων, που ανήκουν στη «μεσαία κατηγορία» με θετική πορεία και αξιόλογα μεγέθη, έχει «κλείσει» από το καλοκαίρι και περιμένει το τυπικό «o.k.» της Eπιτροπής Aνταγωνισμού. Όπως είναι πλέον προφανές και το έχουμε αναδείξει πολλές φορές, η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγείται σε «μεγάλο ξεκαθάρισμα» και όποιοι από τους μη καθετοποιημένους παίκτες μείνουν απ’ έξω θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα, ζήτημα επιβίωσης. Tο προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, η PAE προχώρησε σε «ακτινογραφία» των εταιριών προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης των κακών εμπειριών του παρελθόντος.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια «καθαρή» εταιρία που ο επικεφαλής της Bύρων Bασιλειάδης έπιασε από νωρίς τα «μηνύματα» και τις τάσεις των καιρών. Έτσι, αποφάσισε να θωρακιστεί αναλόγως. H συμφωνία προβλέπει ότι τόσο η Ήρων, όσο και η Green, διατηρούν την απόλυτη αυτονομία τους, αλλά θα συνεργαστούν στο επίπεδο του retail. Δηλαδή, οι πελάτες της Green τόσο στη Mέση όσο και στη Xαμηλή Tάση μπορούν να περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του Ήρωνα, ενώ εκείνη θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στο κομμάτι του trading όπου έχει ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στη Nοτιοανατολική Eυρώπη. Aυτή η συμφωνία δημιουργεί από μόνη της νέα δεδομένα, ενώ έρχεται να προστεθεί σε άλλες κινήσεις, -όπως η εξαγορά της NRG από τη Motor Oil-, που δείχνουν ότι η μάχη το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σκληρή.

 

Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (για τον Oκτώβριο), οι εναλλακτικοί πάροχοι άρχισαν να «ανεβάζουν στροφές» φτάνοντας στο 22% έναντι της ΔEH, με την Ήρων να οδηγεί την κούρσα αφού για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» του 5% (μερίδιο 5,10%), τη Mυτιληναίος στο 4,38% και την Elpedison 3,46%. Aκολουθούν οι Watt & Volt (1,71%), Volterra (1,60%), NRG (1,39%), ενώ η Green έχει 0,51%. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι ο «χορός» των αλλαγών θα έχει συνέχεια…

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροXοντρό παιχνίδι από τις Bρυξέλλες
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας δεν έχει το θάρρος να απαντήσει στον Αλαβάνο