Στα 557 εκατ. Ευρώ είχαν φθάσει ως σήμερα το μεσημέρι οι εκταμιεύσεις για δάνεια προς Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το μέσο ποσό των δανείων, ανέρχεται στις περίπου 300.000 ευρώ που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί εντός λίγων ημερών, προσεγγίζουν τις 1.900, ενώ απομένουν ακόμη προς διάθεση περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ, καθώς οι προϋπολογισμός του προγράμματος που προβλέπει την διετή επιδότηση 100% των επιτοκίων των δανείων αυξήθηκε πλέον στα 2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ξεκαθάρισε ότι το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων, καθώς υπάρχει μια τέτοια παραφιλολογία στην αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης παράλληλα προσδιόρισε την ενεργοποίηση του προγράμματος Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας στα τέλη Μαϊου – αρχές Ιουνίου.

Έρχονται οι μικροπιστώσεις

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις. Αν και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στη δημιουργία του συνέβαλε κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά θα γίνει και ένα μικρό bypass του τραπεζικού συστήματος, οπότε θα μπορούν να χορηγούν μικροπιστώσεις και άλλοι φορείς. Προς το παρόν, όπως απάντησε ο κ. Τσακίρης, δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η εποπτική αρχή των φορέων μικροπιστώσεων.

Σημειωτέον ότι η εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τις μικροπιστώσεις ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης, απαίτηση ήταν, η εποπτική αρχή να μην είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.

Από εκεί και έπειτα ο κ. Τσακίρης ανακοίνωσε πως ως το τέλος της χρονιάς θα ενεργοποιηθούν και τα παρακάτω προγράμματα:

*Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δις. ευρώ

*Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ

* Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής ύψους 50 εκατ. ευρώ

*Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ

*Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο Equifund

*Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

*100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

Έρευνα και Τεχνολογία

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς τα νέα προγράμματα θα αφορούν την ανάπτυξης της έρευνας και της τεχνολογίας ο αρμόδιος υφυπ. Ανάπτυξης κ. Χρίστος Δήμας παρουσίασε απ’ την πλευρά του το πλαίσιο των νέων δράσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, ουσιαστική στήριξη για την ενίσχυση του R&D αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200% αρχής γενομένης από την 1 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με την αύξησης του αφορολόγητου, ανέφερε ότι η πιστοποίηση των δαπανών αυτών θα μπορεί να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές και όχι υποχρεωτικά από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες νεοφυείς εταιρείες υπάρχουν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 50% του κεφαλαίου που θα εισφέρει σε μια επιχείρηση, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Το ανώτατο ετήσιο ύψος των εισφορών ενός Επιχειρηματικού Αγγέλου θα είναι οι 300.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση.

Νέες δράσεις για τη στήριξη της Βιομηχανίας

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε και τις παρεμβάσεις στο μέτωπος της ενεργοποίησης επενδυτικών σχεδίων. Υπ’ αυτό το πρίσμα ανακοινώθηκε από τον υφυπ. Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα «βγουν στον αέρα» η δράση «Περιβαλλοντικές Υποδομές: Ενίσχυση Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων» προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ που επιδιώκει την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων και η δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί – Δικτυώσεις» προϋπολογισμού 32 εκατ. Ευρώ

Η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις με πυρήνα την μεταποιητική δραστηριότητα, αφορά στη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων, ή και οριζόντιων διασυνδέσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των 9 τομέων προτεραιότητας του Προγράμματος, ή και σε συμπληρωματικές προς την αλυσίδα αξίας δραστηριότητες.

Επίσης, ανακοίνωσε και μια νέα δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αφορά στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και της Κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) και συγκεκριμένα, στη στήριξη της λειτουργίας της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ακραία πρόκληση στο Αιγαίο – Τούρκοι παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες στις Οινούσσες

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στους δρόμους

Ασυνήθιστο είδος τσούχτρας στις παραλίες της Κρήτης – «Πονοκέφαλος» για τους κατοίκους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Βλαχόπουλος συμφώνησε με την Μπρέσια
Επόμενο άρθροΜέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (25/5) η απόφαση για επανεκκίνηση