Στο στόχαστρο μαγαζιά που δεν τηρούν τον νόμο

 

Δουλειές με… φούντες άνοιξε στην εφορία ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, που μπήκε στο στόχαστρο του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα Υγείας, όταν τον σχολίασε επειδή κάπνιζε σε δημόσιο χώρο.

 

Μετά το σάλο που ξέσπασε για τη μη εφαρμογή του απαγορευτικού νόμου για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας υπέγραψαν άρον- άρον την Απόφαση για το Τέλος Καπνιζόντων.

 

Οι έλεγχοι από τα υπουργεία με ειδικά κλιμάκια ξεκινούν άμεσα και θα είναι εξονυχιστικοί καθώς φαίνεται ότι η επιβολή προστίμων θα φέρει… έσοδα στα ταμεία του κράτους, κάτι που εκτιμάται ότι είναι και ο στόχος.

 

Σύμφωνα δημοσίευμα στο iefimerida.gr του Γιώργου Παππού, στη σχετική ΚΥΑ, για τη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων σε καζίνο, στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και σε καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, ο χώρος αυτός θα πρέπει:

 

Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος

 

Να διαχωρίζεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων και να φέρει κατάλληλη σήμανση σε εμφανές σημείο ορατό από τους παρευρισκόμενους εντός του χώρου

 

Να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη του καπνού και των προϊόντων του με τον υπόλοιπο χώρο της επιχείρησης καθώς και με τον αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα εξαερισμού του υπόλοιπου κτιρίου

 

Να λαμβάνονται εντός του χώρου καπνιζόντων, τα κατάλληλα μέτρα απαγωγής του καπνού καθώς και μέτρα για πρόληψη πυρκαγιάς.

 

Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία των παραπάνω χώρων είναι, όμως, η καταβολή Τέλους Καπνιζόντων και κάπου εδώ έρχεται με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ για να ορίσει τις λεπτομέρειες είσπραξης. Κατ’ αρχάς, το Τέλος είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων. Και τι γίνεται με τους υπόχρεους, που έχουν ήδη προβεί στην ανανέωση του λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για την περίοδο από 1/7/2018 έως 30/6/2019; Θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την 31/3 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος ετήσιου τέλους, δηλαδή 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Τα… ωραία αρχίζουν όταν οι ελεγκτικές Αρχές διαπιστώνουν πρόβλημα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ και την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνουν την μη υποβολή δήλωσης Τέλους Καπνιζόντων, ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις μη εφαρμογής των διατάξεων περί απαγόρευσης καπνίσματος. Και τα πρόστιμα είναι αρκούντως τσουχτερά.

 

Για κάπνισμα σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση, το οποίο ανεβαίνει στα 600 ευρώ, εφόσον πρόκειται για δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, όμως, «καμπάνα» 50 ευρώ και στους… θεριακλήδες.

 

Το πρόβλημα είναι ότι θα χαθεί η μπάλα, αν περιμένει το υπουργείο Υγείας από τους εφοριακούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, αναζητώντας τα έγγραφα καταβολής του Τέλους Καπνιζόντων. Αρμόδια όργανα για τους ελέγχους στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι κατά βάση οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ και η δημοτική αστυνομία κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι βαίνοντας προς τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ήταν μάλλον απίθανο να δούμε ιδιαίτερη… ζέση για αντικαπνιστικούς ελέγχους…

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣαρώνει τη χώρα με ψύχος και χιόνια η «Χιόνη»
Επόμενο άρθροΟι τρεις παγίδες της δήλωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb