Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και άλλα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς τη χώρα μας μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες. Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού από την Πέμπτη 17/09 με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) στις 11:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται ότι:

  • Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (που βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει αλλά ούτε και η δυναμική που θα παρουσιάσει.
  • Σε ορισμένα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται ο σχηματισμός ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με αρκετά έντονα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως στα νότια τμήματά της.
  • Υπαρκτή είναι η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστόσο ακόμα αυτό να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό συστήμα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου. Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής
Επόμενο άρθροΠαρουσίασε τη νέα του φανέλα!