Η Συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει σε πρώτο πλάνο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση

 

Στην επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στρέφεται το ενδιαφέρον, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή, μετά από τη διαδικασία που κράτησε δύο μέρες και σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, και η κυβέρνηση αποζητά και πάλι τον “μαγικό αριθμό” 151, προκειμένου, όπως έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής “να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς».

 

Υπενθυμίζεται ότι στην χθεσινή διαδικασία, τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

 

Όσον αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών, ερωτηματικά προκαλεί η στάση που θα κρατήσουν ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ και ο Βασίλης Κόκκαλης, στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην την ψηφίσει. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος πάντως έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον βουλευτή του. «Εάν ο κ Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά», είπε αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κομματικές κυρώσεις.

 

Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση που θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού. Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).
Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, με στόχο τη λήψη απόφασης, σήμερα Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού,  με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Ευρωβουλευτών. Τα δύο σενάρια που φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε η υπερψήφιση της συμφωνίας, σύμφωνα με την αρχική στάση του κόμματος, είτε η αποχή από την ψηφοφορία, όπως άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς. Οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια στιγμή, το “Ποτάμι – εξωτερικού”, οι ευρωβουλετές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας.

 

Εν τω μεταξύ, χωρίς θέμα κομματικής πειθαρχίας θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών το ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα για τη κύρωση της συμφωνίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Επόμενο άρθροΠώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την ψήφο εμπιστοσύνης