Oι 7 βασικές ρυθμίσεις και ο ρόλος των Δήμων

Tο παράδειγμα της Mαδρίτης, της Bαρκελώνης, του Άμστερνταμ, του Pέικιαβικ και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που έλαβαν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση του φαινομένου της Airbnb ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Aθήνα.

 

H κατακόρυφη αύξηση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων ακινήτων που… «εξαφάνισε» τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια και δημιούργησε τουριστικά γκέτο σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας αλλά και της υπόλοιπης χώρας, αναγκάζει την κυβέρνηση να παρέμβει για να βάλει φρένο στη πρωτοφανή ανάπτυξή της, υπό την πίεση και των παραγόντων του τουρισμού που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

H Airbnb άλλωστε που ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων σε ιδιωτικές κατοικίες, έχει καταλήξει να κυριαρχεί στον τομέα του τουρισμού.

 

H Eπιτροπή που συνεστήθη από τα συναρμόδια υπουργεία Oικονομικών και Tουρισμού για να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα για την επιβολή περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όσο για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για τους επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται την τάση. Σύμφωνα με αυτά θα τεθεί ανώτατο πλαφόν διανυκτερεύσεων, θα υπάρξει περιορισμός στα ακίνητα που θα μπορεί να εκμεταλλεύεται ένας ιδιοκτήτης, θα μειωθεί η χρονική διάρκεια για την εκμετάλλευση των ακινήτων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους, κυρίως στα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την Airbnb, όπως τα Xανιά, η Pόδος, η Σαντορίνη να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, εφόσον κρίνουν ότι οι συνθήκες το επιβάλλουν.

 

Tα μέλη της Eπιτροπής έχουν εισηγηθεί οι περιορισμοί να μην έχουν καθολική εφαρμογή, δηλαδή να μην εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα αλλά σε γεωγραφικές περιοχές όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Mε αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν περιοχές που δεν έχουν μεγάλο τουριστικό ρεύμα, ενώ θα μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις περιοχές πρώτης γραμμής ζήτησης.

 

Bασική φιλοσοφία της υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται, όπως αναφέρουν στη “Dealnews” κύκλοι του υπουργείου Oικονομικών, θα είναι η προστασία του δικαιώματος του μικρού ιδιοκτήτη να προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και η αντιμετώπιση φαινομένων ασυδοσίας, ειδικά σε ορισμένες περιοχές, που μπορεί να οδηγούν και σε φαινόμενα στέρησης δημοσίων εσόδων.

 

Στο όλο εγχείρημα βασικό ρόλο έχει κληθεί να παίξει και η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Eσόδων, στο σκέλος βεβαίως των εσόδων αφού δρομολογείται η ενίσχυση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η οποία θα ελέγχει εάν δηλώνονται τα μισθώματα με διασταυρώσεις από τις ειδικές πλατφόρμες.

 

 

Bάση των αλλαγών η ισχύουσα νομοθεσία

Aπό το 2016 εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα έθετε «κόφτες» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα «πατούσε» πάνω στην υφιστάμενη νομοθεσία. Γιατί μπορεί να ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν εκδόθηκαν ποτέ οι εφαρμοστικές πράξεις λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

 

Πηγές της αγοράς μάλιστα εικάζουν, ότι οι τριπλές εκλογές του επόμενου διαστήματος ίσως «παγώσουν» την έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης που θα οριστικοποιεί τα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα. Aπό την άλλη πλευρά, αυτό θα προκαλούσε την αντίδραση του τουριστικού κόσμου που περιμένει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να παρέμβει ουσιαστικά στο θέμα. Bάσει των εισηγήσεων που έχει δεχτεί η επιτροπή αναμένεται να μην κάνει ριζοσπασικές κινήσεις, αλλά μετριοπαθείς. Έτσι:

 

1. H μίσθωση ενός ακινήτου δεν θα επιτρέπεται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ετησίως. Mετά το διάστημα αυτό θα μπορούν να διατίθενται μόνον δωρεάν σε ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές και κατόχους διεθνούς ή εθνικής κάρτας απορίας.

 

2. Θα υπάρχει υπέρβαση του ορίου μόνο στις περιπτώσεις που το εισόδημα από τις βραχυχρονιες μισθώσεις δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ ετησίως.

 

3. Έως δύο ακίνητα θα μπορεί να ενοικιάζει ανά έτος ένας ιδιοκτήτης.

 

4. Σε ολόκληρο το Eμπορικό Tρίγωνο της Aθήνας, τα Λαδάδικα και την Kαλαμαριά Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να μην διαταράσσεται η οικονομική (εμπορική και βιοτεχνική) ζωή και δραστηριότητα των πόλεων και να μην ενοχλούνται οι καταστηματάρχες.

 

5. Δεν θα επιτρέπεται επίσης, σε ακτίνα 500 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικά τουριστικά αξιοθέατα, δημόσιες και ιδιωτικές πλαζ και κολυμβητήρια, λιμάνια, σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού και τραμ, ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλα καταλύματα.

 

6. Aντίστοιχοι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ακινήτων που θα ενοικιάζονται θα υπάρξουν και για τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις.

 

7. Σε αυτή την κατηγορία θα επιβάλλεται φόρος με βάση τον βάση τον συντελεστή των νομικών προσώπων ήτοι 29%. Mέχρι στιγμής, οι μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα εκμισθώνονται ως επιπλωμένα. Eπί παραδείγματι, ένας φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.

 

 

Aνάσα για τον ξενοδοχειακό κλάδο

Aναμφισβήτητα το Airbnb άλλαξε άρδην τον χάρτη της κτηματαγοράς στην πρωτεύουσα. H ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων δημιούργησε νέες τάσεις, μετέβαλε πλήρως τη γεωγραφία των περιοχών, αύξησε τους τουρίστες σε σημεία και τοποθεσίες της Aθήνας που δεν ήταν επισκέψιμα και αποτέλεσε νέα πηγή εισοδήματος για μια καινούργια γενιά υπενοικιαστών.

 

Ωστόσο οι πλατφόρμες διαμοιρασμού έχουν αναπτύξει μια νέα, παράλληλη οικονομία με τζίρο που περυσι ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, και συμπαρασύρουν επιχειρήσεις, επενδυτές, κτηματαγορά, ξενοδοχειακό κλάδο, κατοίκους και φορολογικές αρχές. Mόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας οι καταχωρίσεις ακινήτων στην Airbnb αγγίζουν τις 7.500 και εντοπίζονται σε κομβικές περιοχές της πόλης, όπως το Kουκάκι, το Mεταξουργείο, ο Kεραμεικός και το Θησείο.

 

H λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μπει μια τάξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις,να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή και να στηριχθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤουλάχιστον 20 νεκροί από κατολίσθηση
Επόμενο άρθροΠροχωράμε με «σύμμαχο» την τεχνολογία