Συνέντευξη που τιτλοφορείται «Έτσι επιτύχαμε τα ρεκόρ σε παραγωγή, πωλήσεις και κέρδη» παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός. Αναφερόμενος στο «πρωταγωνιστικό ρόλο» των ΕΛΠΕ για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ο κ. Τσοτσορός εκφράζει την ελπίδα ότι «η ερευνητική μας προσπάθεια – που έχει ως απαράβατη αρχή την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος – θα οδηγήσει στην ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ανάλογων των πρόσφατων ανακαλύψεων στη ΝΑ Μεσόγειο. «Μια τέτοια εξέλιξη» τονίζει «θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα, θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θα εισφέρει σημαντικά έσοδα για το Κράτος, ενώ θα λειτουργήσει καταλυτικά και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

 

Σημειώνει μάλιστα ότι στα τέλη του 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση στον Πατραϊκό, όπου τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

 

Ερωτηθείς για τα τελευταία αποτελέσματα του ομίλου, ο κ. Τσοτσορός ανέφερε ότι «Μετά την επίτευξη διαδοχικών ρεκόρ την τελευταία τριετία σε παραγωγή, πωλήσεις και εξαγωγές, το 2018 ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα καταγράψει ιστορικά υψηλά σε κέρδη EBITDA, που θα προσεγγίσουν το 1 δισεκ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, ήδη στο Γ’ Τρίμηνο τα δημοσιευμένα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα στο Εννεάμηνο του τρέχοντος έτους τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA να έχουν διαμορφωθεί στα € 731 εκατ. (+20%) και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα € 360 εκατ. (+32%), τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί» σημείωσε ο κ. Τσοτσορός.

 

Για το θέμα της πώλησης ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ είπε ότι αποτελεί απόφαση των κύριων μετόχων, ήτοι του Δημοσίου διά του ΤΑΙΠΕΔ (20%) και της Paneuropean (30,1%), οι οποίοι προφανώς εκτιμούν ότι η πώληση αποτελεί για τους ίδιους τη βέλτιστη αξιοποίηση της επένδυσής τους, πέραν του γεγονότος ότι στην περίπτωση του Δημοσίου η πώληση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Η παρούσα Διοίκηση εργάστηκε με αποκλειστικό γνώμονα την ισχυροποίηση και ενδυνάμωση του Ομίλου, ώστε να διασφαλιστεί – σε κάθε περίπτωση – η ανταγωνιστική του παρουσία και προοπτική, υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός.

 

Επίσης, σε ερώτηση για το ρόλο των ΕΛΠΕ όταν περάσουν σε ένα νέο σχήμα, ο κ. Τσοτσορός είπε ότι «ήδη σήμερα, τα ΕΛΠΕ είναι ένας ανταγωνιστικός και εξωστρεφής ενεργειακός Όμιλος, κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ν.Α. Ευρώπη, βελτιώνει διαρκώς την τεχνογνωσία και την τεχνολογική του βάση, αναπτύσσει την καινοτομία και επιτυγχάνει αριστοποίηση εκμετάλλευσης. Με τις ικανοποιητικές του επιδόσεις κατατάσσεται ανάμεσα στους 100 κορυφαίους ενεργειακούς Ομίλους παγκοσμίως, γεγονός που επιβεβαιώνει τη βιώσιμη παρουσία του στο διεθνές περιβάλλον.

 

Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Όμιλος θα συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και τη λειτουργία κάθε νέου σχήματος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδια στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Γιούνκερ – Μέι πριν την Σύνοδο Κορυφής