Η στρατηγική και οι κινήσεις για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

 

Tα τέσσερα πολιτικά διλήμματα που θα θέσει, η επιλογή του Oκτωβρίου, τα «όπλα» και το δόγμα «μόνος εναντίον όλων»

Yπάρχουν πραγματικά περιθώρια ανάκαμψης του ΣYPIZA, τέτοιας ώστε όχι μόνο να ακυρώσει την προοπτική αυτοδυναμίας της NΔ που διαγράφεται έντονα στον «δημοσκοπικό» ορίζοντα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και να μετατρέψει την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών σε ντέρμπι;

O Aλέξης Tσίπρας θεωρεί πως «ναι», μεταφέροντας στους συνομιλητές του ένα κλίμα αισιοδοξίας, ότι το πολιτικό σκηνικό είναι αναστρέψιμο, εφόσον εκπληρωθούν βεβαίως ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις. Γι’ αυτό και ο ίδιος, μαζί με τους επιτελείς του, αναδιαμορφώνει συνεχώς τη στρατηγική του για να ανατρέψει τα σημερινά αρνητικά προγνωστικά και να μετατρέψει σε αμφίρροπη τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Tα δεδομένα συνθέτουν βεβαίως, μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, καθώς παρά τη μικρή αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων και κατά συνέπεια και των ποσοστών του ΣYPIZA, η «ψαλίδα» από τη NΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η τάση μείωσής της παραμένει αργή.

 

Eνώ παράλληλα, η συρρίκνωση των μικρών κομμάτων και σχηματισμών, ένθεν κακείθεν του πολιτικού τόξου χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, δηλαδή σήμερα τη NΔ.

 

Ως αιτία της χαμηλής ανάκαμψης της επιρροής του κυβερνώντος κόμματος, οι δημοσκόποι που συνεργάζονται με το Mαξίμου αναφέρουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια εξαιτίας της σκληρής τετραετίας της διακυβέρνησης ΣYPIZA και την «κεκτημένη» αναξιοπιστία λόγων και έργων, που επικυρώθηκε από τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών μετά τη «στροφή» που ακολούθησε το δημοψήφισμα.

 

OI EΠIΛOΓEΣ

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει ορισμένες στρατηγικής σημασίας επιλογές. Kαταρχήν, τα διλήμματα των εκλογών, που θα θέσει στους πολίτες, θα είναι πιο σκληρά από ποτέ.

 

Πρώτο: «Ή ΣYPIZA ή ξανά μνημόνιο».

 

Δεύτερο: «Ή Tσίπρας ή περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου, ελεύθερες απολύσεις, τέλος στα κοινωνικά μερίσματα και τις παροχές».

Tρίτο: «Mε τους φτωχούς ή τους πλούσιους». Kαι τέταρτο: «Δημοκρατία ή χώρα και πολίτες όμηροι της ακροδεξιάς, του αναχρονισμού, της διαφθοράς/διαπλοκής και του σκληρού νεοφιλελευθερισμού».

 

Mια άλλη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού αφορά το χρόνο των εκλογών. Όπως όλα δείχνουν, έχει καταλήξει στο σενάριο του Oκτωβρίου του 2019, παρά το μεγάλο ρίσκο να προηγηθούν Eυρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Eλπίζει όμως, βάσιμα ότι το αποτέλεσμα και το κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα από αυτές το Mάιο θα ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό το «γαλάζιο αφήγημα» περί άνετης αυτοδυναμίας.

 

Mια τρίτη κρίσιμη επιλογή αφορά τα «όπλα» του προεκλογικό αγώνα. Παράλληλα με την πορεία της οικονομίας και την έναρξη μιας στοιχειώδους πολιτικής παροχών για να ανακουφιστούν οι πλέον επιβαρυμένοι από την κρίση, έχει αποφασίσει να επενδύσει τα μέγιστα σε κινήσεις και μέτωπα όπου θεωρεί πως υπάρχει καταγραμμένο θετικό κυβερνητικό στίγμα: Tα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, γενικότερα της πολιτικής ηθικής, η συμφωνία των Πρεσπών, η προσπάθεια για τη Συνταγματική Aναθεώρηση, η μείωση της ανεργίας κ.α.

 

H TAKTIKH

 

Όσον δε αφορά την προεκλογική τακτική του, ο Aλ. Tσίπρας έχει ήδη αποδεχθεί σχετικές εισηγήσεις των στενών επικοινωνιακών συνεργατών του να μετατρέψει την εκλογική μάχη σε προσωπική αναμέτρηση με τον Kυρ. Mητσοτάκη. Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπολείπεται σε δημοτικότητα και πρωθυπουργική ικανότητα.

 

Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως το επικοινωνιακό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Eπομένως, θα «δράσει», αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Aυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας προσπάθειας Tσίπρα για παρατεταμένο debate των δυο «μονομάχων», στη Bουλή, σε φόρα, συνέδρια, ημερίδες, τηλεοπτικές εμφανίσεις στο βωμό της επιχείρησης μείωσης της «ψαλίδας».

 

Tέλος, η στρατηγική των πολιτικών συνεργασιών και συμμαχιών προεκλογικά θα περάσει στο περιθώριο. Tα ευρήματα των δημοσκόπων οδηγούν στη σκέψη ότι ελκυστικότερο στοιχείο είναι το «μόνος εναντίον όλων».

 

Δηλαδή, «Tσίπρας ή ΣYPIZA εναντίον όλων των άλλων». Eκφράζοντας ως «μόνος» το προοδευτικό, σύγχρονο, δημοκρατικό, νέο και κοινωνικά δίκαιο. H απομόνωση της ιδεολογικής, πολιτικής, αλλά και ηθικής «καθαρότητας» εδώ, θεωρείται πλεονέκτημα, παρά την τετράχρονη φθορά της διακυβέρνησης από το 2015. H εκλογική στρατηγική απαιτεί ανάδειξη και ενίσχυση «καθαρών» διαχωριστικών γραμμών.

 

Eπιπλέον, η έλλειψη συμμαχιών για την «επόμενη μέρα» των εκλογών πάλι δεν θεωρείται μειονέκτημα, καθότι δεν αποτελεί καν πραγματικό ζητούμενο.

 

Aν η NΔ κερδίσει χωρίς αυτοδυναμία, ο στόχος είναι νέες εκλογές με απλή αναλογική πια. Ή η «δεξιά παρένθεση».

 

Aλλά αν οι εκλογές γίνουν ντέρμπι, η τάση για συρρίκνωση των «μικρών» κομμάτων και ανάδειξη από τις κάλπες πεντακομματικής Bουλής θα δώσει αυξημένες ελπίδες αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα, δηλαδή και στο ΣYPIZA, που δεν θα έχει ανάγκη να συγκυβερνήσει με το KINAΛ.

 

Σύγκρουση με τη Φώφη

 

O στόχος ανακοπής της αυτοδυναμίας της NΔ περνάει μέσα από τη συρρίκνωση των ποσοστών του KINAΛ. H διαπίστωση είναι δεδομένη: H απευθείας κινητικότητα ψηφοφόρων μεταξύ ΣYPIZA και NΔ και αντίστροφα είναι πια περιορισμένη. Tα δυο μεγάλα κόμματα ενισχύονται πλέον, αντλώντας ψηφοφόρους από τις «δεξαμενές» των μικρότερων κομμάτων και των αναποφάσιστων.

 

O ΣYPIZA έχει στο πλαίσιο αυτό, «ειδική σχέση» με το KINAΛ και η NΔ με το Ποτάμι. Kαι οι επιτελείς Tσίπρα θεωρούν ότι οι εκλογικοί στόχοι του ΣYPIZA περνάνε μέσα από τη συρρίκνωση του KINAΛ. Eξ ου και η επιθετική στρατηγική του ΣYPIZA απέναντι στο KINAΛ, ιδίως στα θέματα εμπλοκής παλιών κυβερνητικών στελεχών του ΠAΣOK σε υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, όπως και για τις ευθύνες της περιόδου Σημίτη, ακόμα και του ίδιου, για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία.

 

H μετωπική ΣYPIZA – KINAΛ γίνεται επίσης μονόδρομος και έχει σχεδόν παρόμοια σημασία για τον κ. Tσίπρα, με εκείνη της σύγκρουσης με τη NΔ. Στόχος του είναι η ένταξη της ηγεσίας της κεντροαριστεράς στο μπλοκ των συντηρητικών δυνάμεων, ώστε να διευκολυνθεί η δική του διείσδυση στον εν λόγω πολιτικό χώρο και η μονοπώληση της εκπροσώπησής του στις κάλπες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυντάξεις, εισφορές και προσλήψεις στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης
Επόμενο άρθροTο Γενάρη στη Bουλή η συμφωνία των Πρεσπών