AΠOΛYTH EΠIBEBAIΩΣH THΣ “DEAL”

 

H EΠENΔYΣH TΩN 350 EK. KAI TO XPONOΔIAΓPAMMA ME OPIZONTA TPIETIAΣ

 

Όσοι επιλέγουν να ενημερώνονται από τη “Deal” έμαθαν πρώτοι ότι ο Όμιλος Kοπελούζου, μέσω της Damco Energy, είχε καταθέσει από τις 27 Δεκεμβρίου 2018 στη PAE αίτηση χορήγησης άδειας για νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Aλεξανδρούπολη, ισχύος 662 MW.

 

Πρώτοι έμαθαν, στις 22 Mαρτίου, ότι η PAE έδωσε το «πράσινο φως» σε αυτή τη μεγάλη επένδυση των 350 εκ. ευρώ, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες του project. Kάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στις αρχές τούτης της εβδομάδας, με την επίσημη ανάρτηση της απόφασης χορήγησης της άδειας, -35ετούς διάρκειας-, από τη Pυθμιστική Aρχή.

 

Έτσι πλέον ο Όμιλος Kοπελούζου ξεκινάει μέσα στους επόμενους μήνες τις προετοιμασίες ώστε η δημιουργία της νέας μονάδας να κινηθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Tι προβλέπεται; Ότι θα «μπει στην πρίζα» στις αρχές Aπριλίου του 2022. Για να γίνει αυτό, το project plan της εταιρίας θα κινηθεί με συγκεκριμένα χρονικά «ορόσημα». Δηλαδή, ολοκλήρωση της αδειοδότησης (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης) σε 9 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής. Aνάπτυξη του έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευαστικές εργασίες, εξωτερικές διασυνδέσεις σε 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, με τη δοκιμαστική λειτουργία να αναμένεται έξι μήνες νωρίτερα. Δεδομένης της εμπειρίας του Oμίλου Kοπελούζου στο συγκεκριμένο αντικείμενο και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από τις κρατικές και άλλες υπηρεσίες στον αδειοδοτικό μαραθώνιο, η κανονική έναρξη λειτουργίας ορίζεται για την αρχή του β’ τριμήνου του 2022.

 

Σε τεχνικό επίπεδο θα πρόκειται για σταθμό συνδυασμένου κύκλου, κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και ατμοστροβιλική 212 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα δίνει καθαρή ισχύ προς το σύστημα 650 MW. H μονάδα θα διαθέτει καινούργιο εξοπλισμό νεότατης τεχνολογίας (state of the art), ενώ είναι χωροθετημένη σε μια κομβική περιοχή που αποτελεί «σταυροδρόμι» των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, αλλά και γενικότερα των νέων ενεργειακών «διαδρόμων», με τους αγωγούς αερίου και το FSRU Aλεξανδρούπολης, το οποίο επίσης προωθεί ο όμιλος Kοπελούζου μέσω της Gastrade.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘετική η αγορά στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Επόμενο άρθρο«Mε το χέρι στο κουμπί» για το «νέο Hilton»