Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 94 ετών, η ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή.

 

Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

 

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, της γνωστής οικογενείας εφοπλιστών, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965 και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, αφιερώνοντας έτσι όλη τους την περιουσία στο κοινό καλό.

 

Ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή.

 

Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ηταν επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

 

Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδος ενώ ανακηρύχθηκε γυναίκα της Ευρώπης το 1991.

 

Η ίδια και ο άνδρας της θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών. Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

 

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο17 οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας
Επόμενο άρθροΕπιτακτική ανάγκη να θωρακίσουμε την άμυνά μας στο Αιγαίο